Саопштења

ВУЧИЋ: У СРБИЈИ УВЕК ИМАТЕ СВОЈ ДОМ

Председник Републике Србије Александар Вучић угостио је децу српске националности из Хрватске, са Баније и Кордуна, којима је поручио да увек чувају и буду поносни на своје име и презиме, да поштују Хрватску, али и да је у Србији увек њихов дом.

Деца из Топуског, Вргинмоста, Војнића, Костајница, Двора, Глине, са Кордуна и Баније, бораве у посети Београду поводом Божићних празника, а Вучић им је уручио поклоне.

"Хвала вам што сте овде. Срећан сам што сте могли да видите Храм Светог Саве и да уживате у најлепшем православном храму на свету, за који ми верујемо да је најлепши и иначе", рекао је Вучић.

Наводећи да је сутра Божић, празник који слави рођење, живот и љубав, а Бадњи дан, дан који Срби проводе са најдражима, у кругу породица, у дому. Зато сте ви данас овде - јер сте нам најближи, ви сте нам породица, јер вам је ова зграда на Андрићевом венцу кућа, и у Србији увек имате свој дом", поручио им је Вучић.

Како им је рекао, они знају ко су и одакле су, да су њихова презимена славна, наводећи као пример да их тог краја Хрватске потиче и православни свештеник Никола Беговић, који нам је подарио прву записану химну, Химну Светом Сави.

"Будите увек поносни на своје српско име и презиме и корисни чланови друштва којем припадате. Поштујте хрватску државу. Од срца вам желим срећу, здравље и благостање. Желим да увек долазите у своју Србију, да се овде осећате као своји на своме јер то и јесте, да волите Србију колико поштујете Хрватску, да увек гледате и волите Београд онако како ми волимо вас", рекао је Вучић.

Честитао им је Божић традиционалним поздравом:

"Мир Божји, Христос се роди. Живела Србија".

Једна од најмлађих гостију у згради Председништва, Невена, из Карловца, захвалила је председнику на гостопримству, додајући да су сви који су дошли у Београд из подручја Епархије Горњо-карловачке, која је страдала у земљотресу у децембру 2020. године.

"Нама, српској деци из Хрватске много значи што смо посетили Београд, ове светиње. Храм нам се посебно свидео, драго нам је што нас и патријарх угостио", рекла је Невена видно узбуђена, па су јој другови помогли аплаузом да превазиђе трему.

Она је Вучића позвала да посети њихов крај.

"Надамо се да ћете посетити нашу епархију, јер сте много допринели и захвални смо вам на помоћи и подршци коју сте нам пружили. Надамо се и очекујемо вас у Карловцу", поручила је Невена председнику.

На то се надовезао Вучић, који је подсетио да је Србија пружила помоћ подручју погођеном земљотресу, као и обнови епархијске зграде, што није био мали новац, те поручио да ће се помоћ наставити.

"Улагаћемо још више, да можете да будете своји на своме. Трудићемо се да учинимо још више за вас", рекао је Вучић, и додао да ће им, иако је видео колико поштују традиционалне обичаје, можда бити занимљиво да вечерас у оквиру Београда на води виде посбеан "лајт шоу" којим ће на модернији начин бити обележен Божић.

Иначе, групу која је јутрос дошла у госте код председника, чини више од 20 деце и младих из 13 села и градова са Кордуна и Баније.

Нећемо проводити санкције против припадника свог народа

Вучић је најавио да ће 10. или 11. јануара разговарати са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком и са председницом Републике Српске Жељком Цвијановић о актуелној ситуацији и поручио да Србија ни у једној тачки, не само да се неће сагласити са санкцијама, већ ни на који начин неће проводити санкције против припадника свог народа и представника српског народа у БиХ и Републици Српској.

Вучић је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише санкције које су САД увеле Додику и Алтернативној телевизији баш уочи обележавања 30 година постојања Републике Српске и да ли то види као кршење медијских слобода, иако је Додик изјављивао да поштује устав БиХ.

"Већ ћу 10. или 11. јануара разговарати са Додиком и Цвијановић. Реч је о веома компликованим стварима које нису за хитну рекацију, посебно не брзоплету, јер ово доноси бројне изазове не само за Српску већ и за Србију", навео је Вучић.

Могу у једној реченици да кажем , пре свих наших анализа и промишљања о будућем понашању и разговора са представницима српског народа и Републике Српске, а то је да Србија свакако није ни срећна нити мисли да је решење у санкцијама и нема никакве сумње, да се Република Србија ни у једној тачки не само да се неће сагласити већ ни на који начин неће проводити санкције против свог припадника свог народа и представника српског народа у БиХ и Републици Српској, поручио је Вучић.

Што се тиче притиска на медије и гашења медијских слобода и проглашавања једног медија или ставља једног медија под санкције, Вучић каже да је то ужасна одлука.

"Имаћемо много питања за америчку администрацију око неких других медија и веза са кримналом и корупцијом на које нам се чини да је немогуће пружити адекватан одговор. Али, то ћемо оставити за време после Божића. Разговарао сам јуче и са Додиком и Цвијановић и наставићемо разговоре у данима пред нама", додао је Вучић.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк