Вести

БРНАБИЋ: ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ БОРИ СЕ ДА НАМ ОБЕЗБЕДИ МИР И СТАБИЛНОСТ

Чини ми се да је сада, после разговора у Охриду, недвосмислено да ће Заједница српских општина на Косову и Метохији морати да буде формирана и да је то прва тачка свих даљих имплементационих споразума, те да је потпуно јасно да ће то морати да се уради у складу са споразумима потписаним 2013. године и 2015. године, рекла је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Брнабић је рекла да ће формирање такве Заједнице српских општина бити резултат рада, напора и борбе председника Републике Србије Александра Вучића и пре 10 година и током протекле деценије као и данас.

"Председник ће се ускоро обратити грађанима и рећи шта се дешавало јуче и ја не бих додатно говорила о томе. Он ће то најбоље образложити, а ја желим да му захвалим од свег срца на томе што води тешке разговоре и не устукне ни корак и бори се да нам обезбеди мир и стабилност и да ми као Влада можемо да радимо на подизању квалитета живота грађана", рекла је Брнабић.

Посебно је истакла да је председник Вучић био директан и да није околишао да каже шта су наше црвене линије.

Брнабић је нагласила да су мир и стабилност неопходни и за завршетак започетих инфраструктирних пројеката, јер без дугорочног мира и стабилности не можемо да напредујемо и привлачимо инвестиције.

"Све се ово финансира из буџета Србије и ако неко да кредит, он мора да се врати, а грантови попут оног који смо добили од Европске уније за деоницу до Ниша се не добијају тако лако. Према томе, неопходне су нам инвестиције и нова радна места да би могли да градимо", рекла је Брнабић, уз оцену да нам је сваки дан мира велики као живот.

Са Кинезима преговарамо о набавци пет нових композиција брзих возова

Брнабић је изјавила да Србија тренутно преговара са кинеским партнерима о набавци до пет нових композиција брзих возова.

Како је рекла, средства за гаранције за ову сврху већ су предвиђена у буџету за 2023. годину, а ради се и на додатном усаглашавању стандарда, јер Србија мора да поштује европске стандарде.

"Очекујем да добијемо још најмање додатних пет композиција, а разговарамо и са другим партнерима тако да очекујем да ћемо имати нове возове", рекла је Брнабић.

Велике ствари су пред нама ако успемо да сачувамо мир

Брнабић је изјавила да ће до краја 2024. године бити отворена и брза пруга до Суботице и поручила да су велике ствари пред Србијом, ако будемо успели да сачувамо мир и стабилност.

"У светлу онога што се данас дешава и што се дешавало јуче у Охриду, ништа од овога не би било могуће да немамо мир и ове снове не би могли да сањамо да немамо стабилност и перцепцију тога да ће и Србија и овај део Европе бити стабилни у будућности", поручила је Брнабић.

Захвалила је председнику Вучићу, како је истакла, за његову борбу за мир, стабилност и јучерашње напоре у дијалогу Београда и Приштине.

"То што он ради и што је успео да нам паметним преговорима обезбеди мир и стабилност и купи време да покажемо шта све Србија може, да је то у ствари тај предуслов који омогућује и нама у влади да са нашим партнерима и даље радимо и свакодневно се боримо за све бољи квалитет живота за наше грађане", поручила је Брнабић.

Настављамо изградњу пруга, Србија постаје својеврсни железнички чвор

Изградња брзе пруге од Београда до Новог Сада и воз "Соко" су више него оправдали очекивања грађана, променили су наше навике и вратили железницу у наш живот, оценила је Брнабић.

Навела је да се са изградњом железничке инфраструктуре наставља, па крајем следеће године ваља очекивати завршетак пруге од Београда до Суботице, а планира се и изградња брзе пруге ка Шиду и даље према Загребу и Италији.

Брнабић је у брзом возу "Соко", чија се годишњица првог путовања свечано обележава, истакла је да Србија тако постаје својеврсни железнички чвор и да је брза пруга Београд - Нови Сад један од наших најзначајнијих пројеката последњих година.

"Њоме је протекле године путовало око три милиона људи. Железнички саобраћај је нешто што ће тек добијати примат у годинама пред нама и добро је што Србија, поред ауто-путева и брзих саобраћајница, ради и на изградњи железнице", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да радови на деоници од Новог Сада до Суботице теку добро и да се може очекивати да буду готови до краја 2024. године, што су, како је рекла, потврдили и представници кинеске компаније "China Railway International Co" који су ових дана у Србији и обишли су поменуту деоницу.

Брнабић је навела да ће се по завршетку ове деонице, од Београда до Суботице путовати сат и 18 минута.

Према њеним речима, железнички транспорт веома добро утиче и на животну средину, јер, како је навела, само кроз деоницу Београд - Нови Сад у протеклих годину дана смањена емисија угљен-диоксида у атмосферу за 250.000 килограма.

Говорећи о почетку изградње брзе пруге од Београда до Ниша, рекла је да је практично већ почела да се ради деоница Сталаћ - Ђунис.

Како је навела, за десетак дана разговараће са представницима Европске инвестиционе банке која ће кроз кредит финансирати део изградње, док велики део новца, више од 600 милиона евра, долази из бесповратних средстава Европске уније.

"Планирамо, о томе се сада воде разговори, и да модернизујемо стари путни правац Београд - Загреб - Љубљана. Како ми је рекао министар Горан Весић, он је са италијанским партнерима разговарао да се и они прикључе том пројекту и да се практично повежемо преко Копра и Трста са Миланом, тако да постајемо својеврстан железнички чвор, што ће много утицати даље на наш привредни раст", истакла је Брнабић.

Прецизирала је да би то подразумевало прво изградњу брзе пруге од Београда ка Шиду, која би затим била настављена према Загребу, Љубљани и Италији.

Извор: Танјуг