Вести

БРНАБИЋ: ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА ВАЖНА ЗА БУДУЋНОСТ НАШЕ ЗЕМЉЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је да ће за будућност и даљи раст наше земље, напредак и ефикасност њене привреде и квалитет услуга јавне управе, бити важна вештачка интелигенција, указавши на то да је прошле године забележен извоз ИКТ услуга у вредности од 2,7 милијарди евра.

Брнабић је, на конференцији "Доба вештачке интелигенције", која је организована поводом обележавања две године рада Института за вештачку интелигенцију Србије, нагласила да је добро то што се Научно-технолошки парк у Новом Саду развија и расте.

Према њеним речима, процене су да ће вештачка интелигенција до 2030. године утицати на раст бруто домаћег производа (БДП) са више од 15 одсто на глобалном нивоу и да оне земље које не инвестирају у развој вештачке интелигенције неће моћи да рачунају на то да буду део глобалног раста.

Брнабић је оценила да је била добра стратешка одлука да се инвестира у научно-истраживачке институте, јер Србија не сме да заостане, већ мора бити један од лидера у том процесу ако жели брз и динамичан, економски раст и развој у блиској будућности.

Брнабић је навела и да је Србија у протеклих пет година била држава с највећим растом извоза ИКТ услуга у Европи, који је износио 112 одсто, а стопа раста ИКТ сектора у 2022. години од 45 одсто, била је већа од свих држава Европе.

Брнабић је нагласила да су поред Србије стопу раста извоза ИКТ услуга већу од 100 одсто током 2022. године у Европи оствариле једино Ирска и Литванија.

Додала је и да ће нови програм додатно ојачати извоз ИКТ услуга који је достигао вредност од 2,7 милијарди евра, а да је годишња стопа раста за 45 одсто већа од свих држава Европске уније.

Брнабић је истакла да то ИТ сектор чини најбрже растућим сектором српске привреде.

"Спремни смо да се суочимо са изазовом и да вештачку интелигенцију искористимо за бржи раст наше економије, наше привреде, већу продуктивност, већу конкурентност и оно што је такође важно за употребу вештачке интелигенције је да наша Влада, јавна управа, локалне самоуправе и јавни сектор, да ми пружамо боље услуге нашим грађанима", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да је Србија пре четири године усвојила Стратегију развоја вештачке интелигенције, пре две основала Институт и пустили у рад суперкомпјутер за вештачку интелигенцију, а прошле године постали смо члан Глобалног партнерства за вештачку интелигенцију.

Најавила је да ће ове недеље Влада усвојити Смернице за етичку употребу вештачке интелигенције.

"Србија је једна од само 11 држава на свету која има програме из вештачке интелигенције у основном и средњем образовању и једина која, осим тога, има, и нове програме у припреми", навела је Брнабић.

Извор: Танјуг