Вести

БРНАБИЋ: ЗА ТЕШКЕ ОДЛУКЕ БИРАМО МУДРОСТ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић рекла је, за РТС 1, да је у актуелној ситуацији важно да будемо храбри, али и да будемо мудри приликом доношења тешких одлука. Нада се да ће што више радника Фијата прихватити нову понуду Стелантиса за одлазак на обуку у Словачку. Енергетика ће бити главна тема за наредну владу.

Брнабић је коментаришући јучерашњу свечаност и доделу Видовданских одликовања рекла да је важно присетити се тешких, али и лепих тренутака историје и да то са собом носи поруку како за Србију, тако и за оне који гледају у Србију и на Србију.

"Најважнија порука коју смо чули у говору председника Републике је да ако данас размишљамо да ли да бирамо храброст или мудрост, да је у овом тренутку заиста важно да будемо храбри, али да за тешке одлуке изаберемо мудрост", навела је Брнабић.

Рекла је да, иако је влада у техничком мандату, она наставља да обавља своју дужност и ради све што је важно за живот грађана. Влада, такође, усваја акционе планове, припрема законе, усклађује српско са европским законодавством.

Енергетика најважнија тема будуће владе

Енергетика ће бити апсолутно најважнија тема на агенди будуће владе, изјавила је Брнабић и додала да се ради на проналажењу решења како бисмо имали што ефикаснију потрошњу енергената.

"Гледамо да купујемо додатни угаљ док не завршимо оно што морамо да урадимо са нашим додатним отправкама да више копамо нашег угља", рекла је Брнабић и додала да се разговара и са земљама региона, али и са Кином и Турском.

Брнабић је навела да је угаљ који ми користимо много јефтинији и да нам је скупљи транспорт од самог угља.

"Када кажемо да је 310 до 400 долара то је онај камени, мрки угаљ, који ми не можемо да користимо. Лигнит који користимо је много јефтинији, али свакако много неквалитетнији", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да се, као што је током пандемије корона вируса наша научна заједница ангажована да нађе решења како би били самоодрживи, па смо тако направили и свој први тест за антитела, први српски респиратор, то сада покушава да уради и у енергетици.

С тим у вези, навела је да је пре десетак дана имала састанак са представницима предузећа "Електропривреда Србије", али и са факултетима - Машинским, Рударско-геолошким, о томе да делом купимо и онај много квалитетнији угаљ, па да се он миксује са лигнитом како би од мање угља добили више електричне енергије.

"Сада почињемо и тестирање у једном блоку наших термоелектрана да видимо да ли можемо са 20, 25 одсто да миксујемо тај много квалитетнији угаљ и да то буде додатна помоћ", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да је жеља и председника Србије Александра Вучића да што пре буду завршене изборне радње и да се крене у преговоре са свим парламентарним странкама, те истакла да ће енергетика бити апсолутно најважнија тема на агенди будуће владе.

До краја дана 492 радника Фијата добиће отпремнине

Брнабић је изјавила да ће 492 радника крагујевачке фабрике "Фијат", који су проглашени технолошким вишком, до краја дана добити отпремнине.

"У суботу на састанку са председником Србије Александром Вучићем је све договорено. Договорен је ниво отпремнина и 492-оје радника који су проглашени технолошким вишком ће данас до краја дана добити своје отпремнине", рекла је Брнабић.

Поручила је да држава наставља да се бори за све остале раднике и навела да је и у недељу и јуче и јутрос имала разговоре са Стелантисом.

"Наша, али и њихова жеља је да што више радника, тих осталих 1.500, остане. Рекла сам им да онда морају додатно да побољшају понуду и тако су дошли са понудом 3 плус 1 - три месеца радите у Словачкој или Пољској, а месец дана сте у Крагујевцу", рекла је Брнабић.

Додала је да је сада на радницима и синдикатима да то искомуницирају и да се види да ли ће имати довољно радника који су спремни да прихвате такву понуду.

Влада се труди да одржи економски раст земље

Техничка влада Србије се труди да не води светску политику, већ да сачува позицију наше земље у свету, како би се наставио економски раст, развој и реализација националних пројеката, рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да је основни циљ владе Србије, у овом тренутку, да "изгура" раст пензија од 19,1 одсто, двоцифрен раст минималца и раст плата у јавном сектору, а да при том привреда не трпи, не расте јавни дуг земље и буџет земље остане стабилан и јак.

Брнабић је то рекла, одговарајући на питање како ће Србија да води националну политику у кризним временима изазваним ратом у Украјини.

Брнабић је истакла да Србија води храбру и паметну политику за коју је највише заслужан председник Србије Александар Вучић и осврнула се на то што је председник Вучић на Видовдан одликовао и бившег премијера Јапана Шинзоа Абеа.

"То показује колико председник Александар Вучић детаљно и паметно размишља о позицији и угледу Србије у свету. Док је био премијер Јапана, Шинзо Абе је много урадио заједно са Александром Вучићем, који је тада био председник владе, на зближавању Србије и Јапана. У његово време највећи број јапанских инвеститора је дошао у Србију и покренуо се талас јапанских инвестиција који је нама донео неслућени кредибилитет као инвестиционе дестинације", рекла је Брнабић.

Дати одликовање некоме ко је бивши премијер, оценила је Брнабић, учврстило је мост између Србије и Јапана и то у тренутку у свету када свако гледа искључиво сопствене интересе.

Сматра да је то један од начина на који се гради јака позиција Србије и одржавају пријатељства и партнерства у свим деловима света.

Брнабић је рекла да је свет на прагу Трећег светског рата и да је ситуација изузетно тешка и напета на глобалном нивоу, али да Србија настоји да очува позицију независног и самосталног одлучивања.

"Данас када се у свету помене Србија сви начуље уши. Србија данас завређује посебну пажњу и од стране ЕУ, САД, Блиског истока, Кине и Русије и то је позиција која је тешка за једну територијално и бројчано малу земљу каква је Србија. А та позиција извојевана је храбром и мудром политиком", поручила је Брнабић.

Иако се, према речима Брнабић, од Србије очекује да учествује у дијалогу "да се страсти смире", приоритет наше земље је да очува сопствени мир и безбедност.

Извор: Танјуг/РТС 1