Вести

ВУЧИЋ: НИШТА НИСАМ ПОТПИСАО У ОХРИДУ И НИЈЕ БИО ДАН Д

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је у Охриду да је некакав договор постигнут и да је задовољан због тога, као и да ништа није потписао и да није био дан Д.

"Данас је требало да договоримо имплементациони план, некакав договор смо постигли, задовљан сам због тога, свакако ово неће бити све, али ових неколико тачака смо договорили да ће постати део преговарачког оквира, за обе стране. И за Београд и Приштину, и Европски савет како смо очекивали донеће одлуку да то постане део преговарачког оквира", рекао је председник Вучић након трилатералног састанка са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, званичницима ЕУ - високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом и специјалним представником за дијалог Мирославом Лајчаком.

Председник Вучић рекао је да је важно од онога што је договорено да ће Европски савет на путу и у процесу који је дубок, озбиљан и који не траје један дан или пет дана.

Председник Вучић рекао је да се ништа није завршило вечерас већ да, како је рекао, тек почиње.

"ЕУ ће процењивати колико је ко урадио из имплементационог плана који ће сасвим сигурно морати да буде проширен, иако мени не би сметало да остане овакав. У имплементационом плану, осим ове важне тачке да ће то бити део где смо примили к знању чињеницу да ће ЕУ да то стави као саставни део нашег преговарачког оквира и једне и друге стране и да ће се то ценити независно за сваку од страна, колико је шта урадила, за нас је од велике важности да је као приоритетна обавеза стављено формирање Заједнице српских општина у складу са претходно потписаним споразумима у оквиру дијалога", рекао је председник Вучић новинарима.

Због тога сам заиста задовољан, још се говори о несталим особама и прича о донаторским конференцијама, али то ће зависити од тога јер ће имплементациони план сасвим сигурно морати да се надограђује, рекао је председник Вучић.

Ништа нисам потписао, ставили смо до знања шта су црвене линије

Председник Вучић изјавио је да зна да ће Приштинска страна инсистирати да није ништа потписао и да он није потписао ништа, додајући да су и он и премијер привремених институција Аљбин Курти јасно ставили до знања шта су црвене линије за обе стране.

Председник Вучић рекао је да је направљен план и да ће сутра представити сваку тачку и објаснити шта је то све што се збивало и што је пред нама.

"Од понедељка и уторка бићу спреман да примам на консултације чланове свих посланичких група у Скупштини, па да се договоримо да ли да идемо и са неким општим актом у парламент, само да то урадимо на озбиљан и одговоран начин. У месецима пред нама је озбиљан посао. Верујем да ће приштинска страна испунити или кренути да испуњава, јер то је овде наведено под одмах, формирање Заједнице српских општина, да ли хоће или неће не могу да знам", рекао је председник Вучић.

Како је додао "ако будемо желели да истрајавамо на европском путу наш напредак биће цењен и кроз то колико и шта ћемо урадити по питању имплементације онога о чему је вечерас говорио".

Како је рекао, то је суштина данашњих преговора, а сутра ће детаљно о томе говорити.

"Уосталом то ће бити и одлука Европског савета о нашем преговарачком оквиру и на нама да ли хоћемо или не. Од тога ће зависити напредак ка ЕУ. Имао сам зрно задовољства, то могу да кажем и пристојан разговор. Оно што бројним неслагањима могу да кажем био је пристојан разговор", рекао је председник Вучић.

Новина су санкције за оне који не испуњавају обавезе

Председник Вучић изјавио је да су преговори у Охриду били само почетак једног дугог и тешког процеса, а да је новина то што су у преговарачки оквир убачене казне за оне који не испуњавају обавезе.

Председник Вучић рекао је, на питање да ли је то компромисно решење, да је то почетак.

"Као што знате, ја сам озбиљан човек. Ја знам да је ово тежак, озбиљан и одговоран процес. Немогуће је да нешто што траје 150 година и дуже сада завршите за један дан. Морамо да идемо у озбиљне процесе, решавамо озбиљне проблеме и да донесемо олакшање за људе који живе на обе стране административне линије, а ви бисте рекли границе. Ми морамо да пронализимо решења, трпимо критике и то мора да буде циљ. А то да ли ће се нешто десити преко ноћи то је безвезе", поручио је председник Вучић.

Додао је да ће морати да наставе да раде, само што ће сада да нам цене учинак појединачно.

"Приштина не испуњава Заједницу српских општина нема напретка за Приштину, Србија није спремна да уради то и то, нема напретка за Србију. То је ново и то ће ових дана бити убачено у преговарачки оквир. Немојте да сумњате да ће се притисци и на једне и на друге наставити. Нити је Курти много срећан због тога, нити ја скачем у небо, јер знам да немам проблем са нечим данас али ћу имати сутра", истакао је председник Вучић.

Додао је да, ако се крене у добром смеру са тим, онда следи повратак у институције, али, истиче, ако га питате да ли је превелики оптимиста по том питању, нисам сасвим сигуран да ће то једноставно да иде.

На констатацију новинарке да ништа није потписао како су се то, како је рекла, надали из опозиције, председник Вучић одговорио је: "Што, да ме вешају на Теразијама?".

На питање страних новинара да ли је спреман да посети Приштину и тамо се сретне са Куртијем, председник Вучић одговорио је да то није проблем јер се срећу стално, али да имају другачији поглед на статус Приштине.

"Добро је што се чешће срећемо за наше односе. Посебно волим да одем, некад је то био део Приштине, не знам да ли је то и данас, у Грачаницу. Имате диван манастир, неколико добрих кафана и много одличних домаћина код којих волим да идем. Па ја вас позивам да дођете тамо и да одемо на славу да се лепо почастимо, поједемо, попијемо, таман за пријатељство међу Србима и Албанцима. Договорено?", узвратио је председник Вучић новинару.

У формирање Заједнице српских општина треба одмах да се крене

Председник Вучић рекао је да је у разговорима у Охриду као приоритетна обавеза постављено формирање Заједнице српских општина као и да се у то одмах крене.

"Оно што је овде записано по тачки седам Косово мора одмах да почне разговоре о специфичним гаранцијама да се осигура самоуправа српских заједница у складу са претходним споразумима у дијалогу под окриљем ЕУ", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је и да је договорено формирање заједничке мониторинг комисије којом ће да председава ЕУ у року од 30 дана, и да се направи декларација о несталим особама, а донаторска конференција би била за пет месеци.

"У овом делу немамо много обавеза, нећу никог да обмањујем, кад се будемо наредни пут састајали, онда ћемо да причамо о нашим обавезама", рекао је председник Вучић.

На питање да ли ће Заједница српских општина бити имплементирана, као што је записано, председник Вучић истакао је да је ово папир који улази у преговарачки оквир, а да ли ће бити или не, како је рекао, ко зна.

"Мислио сам да ће бити и 2013. године", напоменуо је председник Вучић и додао да је ово тежак процес, а да је њему важно што је рекао које су наше црвене линије.

Председник Вучић додао је да је било много разговора и да је њихов посао да кроз многа неслагања различитих начина мишљења нађу пут до боље будућности за српски и албански народ.

"То је све, обичан радни дан", оценио је председник Вучић и додао да не говори да ли је неко добар или лош саговорник као и да је њему свеједно са ким ће из Приштине да разговара.

Чека нас тежак процес, али ми је важно да се знају наше црвене линије

Председник Вучић изјавио је да Србију чека тежак процес, али је нагласио да је важно то што је рекао шта су наше црвене линије.

"Чека нас тежак процес, полако, важно ми је да сам рекао шта су наше црвене линије, и то понављам на исти начин као и раније, што је и Курти рекао, нема ту филозофије, свако штити своје интересе", рекао је председник Вучић на питање новинара да ли се Аљбин Курти обавезао на повратак Срба и на то да ће престати са жестоком реториком која изазива тензије и међуетничке инциденте.

"Они једва чекају да кажу како ће бити у складу са њиховим уставом, а то овде не пише. Сада не пише, а ко зна шта ће бити у будућности", рекао је председник Вучић.

На ново питање председнику да ли је требало вечерас да се потпише нешто у Охриду, председник Вучић рекао је да је Курти то тражио цео дан.

На питање како је појашњено чланство у међународним организацијама и да ли се дефинисало о којим организацијама је реч, председник Вучић рекао је да ништа није појашњено.

"Боље је да ја о томе не говорим. Зато што нема у имплементационом плану. Нисмо дефинисали управо због свега што сам говорио", рекао је председник Вучић.

На питање да ли је једна од црвених линија захтев Куртија да Србија треба да се извини за 1999. годину, председник Вучић рекао је да му то нико није поменуо.

"Мислим не данас, Курти тражи и ратну одштету, све то тражи", напоменуо је председник Вучић.

На питање да ли има новог датума за разговоре, председник Вучић рекао је да нема и да сада треба да почну да разговарају о Заједници српских општина и овоме што је написано.

Извор: Танјуг/РТС 1