Вести

ВУЧИЋ: ВЕРУЈЕМ У ЕВРОПСКУ БУДУЋНОСТ СРБИЈЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је у Бриселу, долазећи на Самит ЕУ-Западни Балкан, да је дошао да разговара са европским пријатељима о будућности Србије и региона.

На питање шта очекује од данашњег састанка, председник Вучић рекао је "ништа", а на то да ли се уплашио доласка у Брисел, као што су неки тврдили, поручио је да су прошла времена у којима неко може да слободне и независне државе уцењује притисцима.

"Ми смо овде дошли код пријатеља. Верујем у европску будућност Србије и Западног Балкана. Заједно ћемо се борити на том путу поштујући себе и верујући да заједнички можемо много тога да урадимо. То да смо уплашени и да смо много мали, а неки много велики, оставите неком другом, то су приче за малу децу", поручио је председник Вучић.

"Желимо да убрзано развијамо пријатељске и братске односе. Верујем да ћемо на европском и свим другим путевима бити заједно", нагласио је председник Вучић.

Пренео је да је јутрос разговарао са македонским премијером Димитром Ковачевским, а на питање шта мисли о билатерализацији преговарачког процеса, указао је да је то Србији урађено са Приштином, тиме што је добила поглавље 35.

"Не могу да кажем да је Ковачевски срећан. Видећемо шта ће бити", додао је председник Вучић.

Истакао је да је Северна Македонија за Србију братска и пријатељска земља и да све што осећа Скопље као да осећамо у Београду.

Србија седи на својој столици

Председник Вучић изјавио је, на питање медија из региона, да ли очекује критике на Самиту ЕУ - Западни Балкан у Бриселу због неувођења санкција Русији, да има спреман одговор на те критике и поручио да Србија седи на својој столици.

"Очекивао или не очекивао, добиће одговор", рекао је председник Вучић, на питање новинара из Хрватске који га је питао како гледа на то што су премијер и председник Хрватске изјавили раније да Србија више не може седети на две столице.

"Србија седи на својој столици и нису ваш премијер и ваш председник они који ће да воде политику Србије, већ грађани Србије преко свог руководства. Али, им честитам на томе што би много желели да воде политику Србије. То показује какав је значај Србије и желим им све најбоље.

На питање да прокоментарише то што је немачки канцелар Олаф Шолц рекао раније да очекује да Србија призна Косово, председник Вучић кратко је одговорио:

"И ја сам њему рекао, да ми то не очекујемо".

Верујемо у европску будућност Србије и региона

Председник Вучић изјавио је у Бриселу, да је ту да разговара о европској будућности региона, те да верује да ће бити добрих закључака за Западни Балкан.

Одговарајући на питања страних новинара, председник Вучић појаснио је да је са премијерима Северне Македоније и Албаније, уочи одлуке о доласку у Брисел, разговарао о питању односа Северне Македоније и Бугарске, будући да неке земље у ЕУ желе да блокирају почетак преговора Скопљу и Тирани.

"То је био разлог, о томе смо разговарали. Али смо овде, овде смо да разговарамо о европској будућности и верујемо да ће бити добрих закључака за Западни Балкан", рекао је председник Вучић и додао да ће бити добро ако се до њих дође, а ако не, свакако смо, како је рекао, захвални Унији на инвестицијама и донацијама.

Урадићемо све да сачувамо себе, додао је председник Вучић.

На питање у вези са Украјином, председник Вучић рекао је да је Србија у Генералној скупштини УН већ гласала против руске агресије на Украјину, и да подржава територијални интегритет Украјине, као што, истиче, подржава и територијални интегритет Србије, што, констатује, није случај са већином земаља ЕУ.

Додао је да је то веома компликовано питање, те да нема сумње да ће се данас у Бриселу и о томе разговарати.

"Ми поштујемо себе, барем мислимо да поштујемо себе мало више од неких других", рекао је председник Вучић.

На питање о предлогу Словеније да се Босни и Херцеговини додели статус кандидата, председник Вучић рекао је да је увек за напредак свих балканских земаља на ЕУ путу.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк