Вести

ВУЧИЋ: ВИДОВДАН ЈЕ НАША ГОЛГОТА И НАШЕ ВАСКРСЕЊЕ

На Видовдан су наши преци на Косову пољу бранили цивилизацију и културу, исконске, данас би рекли европске, а свакако српске вредности, поручио је председник Републике Србије Александар Вучић, и додао да је Видовдан и наша голгота, и васкрснуће, морално и духовно.

На свечаности, на којој је уручио видовданска одликовања заслужнима, председник Вучић је поручио да већ вековима сваког 28. јуна одговарамо на иста питања - да ли славимо победу или пораз, јунаштво или узалудну жртву, издају или једини могући избор.

"Од генерације до генерације, од политике до политике, одговори се мењају, међусобно се потиру, чине какофонију симбола и смисла различитих верзија историје, заборављајући да историја може да буде само једна", рекао је председник Вучић.

Како је навео, због те чињенице, због те јединствене и једне историје, жели, не да пружи коначне одговоре, јер њих нећемо наћи, већ да каже колико је овај датум важан и колико значи за опстанак државе и будућност нације.

"Видовдан је много више од питања и одговора, најважнији знак и симбол на националном небу, оном испод којег се окупљамо и тражимо разлог и начин да постојимо. Путоказ је, звезда чији сјај пратимо… без њега уз историју каква је била наша одавно бисмо се утопили у друге народе веће, или расули на ситна племена", указао је председник Вучић.

Како је рекао, уз Видовдан и захваљујући њему нашли смо све што чини нацију постојаном, што јој омогућава трајање - и култ у који верујемо и адреналин који нам омогућава да се супротставимо опасности и напор за изградњу свог дома и вечну инспирацију да идемо даље.

"Увек је, баш на Видован кроз историју, српски народ имао прилику да све види. За нас је Видовдан најпрецизнији начин мерења времена", поручио је председник Вучић, и додао да га је владика Николај описао речима да је:

"Видовдан наша народна голгота, а у исто време наше васкрсење, духовно и морално. Оно је зауставило морално распадање српског народа, дала нам галерију витеза вере, поштења и пожртвовања, која вреди више од галерије мермерних кипова направљених у мирно доба од народа који нису имали своје Косово".

Председник Вучић је поручио да су наши преци на Косову пољу бранили цивилизацију, културу, исконске вредности, који би неки данас назвали европске, али свакако српске вредности, а не "за малена царства".

"Видовдан је идеал и морална вертикала, на њега се позивају Доситеј, Вук и Његош у жељи да обједине српство", рекао је председник Вучић.

На Видовдан се види како брзо корача Србија

На Видовдан се види боље него икада да Србија корача брзо напред, брже него икада у историји, да је није лако зауставити на том путу, истакао је председник Вучић.

Председник Вучић се, обраћајући се присутнима, осврнуо и на председнички мандат који је добио од грађана и рекао да не постоји већа част од да два пута заредом освојити у првом кругу тако велико поверење и подршку народа, али ни већа обавеза, а ни одговорност од те, посебно у тешким временима каква су данас.

"У свакој речи коју сам изговорио о Видовдану могли сте да видите контрадикторност, сва питања са којима се суочавамо, а не можемо одговоре да пружимо. Да ли нам је данас потребнија храброст да чувамо све што је наше, или је потребнија мудрост да градимо и развијамо се даље, или пак по мало једног и другог", рекао је председник Вучић.

Рекао је да зна колико данас није популарно да се о томе говори, и колико је лакше рећи да морамо да се држимо само храбрости, велике српске куражи.

"Ја бих рекао да када делимо плате, пензије људи морају да знају да их имамо захваљујући мудрости и памети, погледу усмереном у будућност наше земље, и привлачењу инвестиција, јер без тога не би било ни снажније војске а ни снажније Србије. Неретко говорим због тога, знајући да ће ми одузети део популарности, да морамо да идемо у Европу и гледамо у Европу да би имали што данас имамо и будућност за нашу децу", подвукао је председник Вучић.

Истакао је да морамо имати истовремено храбрости да њима у Европи кажемо да хоћемо да сачувамо своју самосталност, храброст, и мишљење које не мора да им се свиди.

Ваљда је то Европа различитости, шароликост погледа на свет, додао је председник Вучић.

Српском народу у Европи, Америци, Аустралији, свуда где живи, поручио је да нико не може да сруши наше народно јединство.

"Живимо у више држава, имамо исти језик и културу, Видовдан као празник над празницима. На Видовдан Срби не нападају Србе, прећутите кад вас неко напада, одговорите миром, трпељивошћу и стрпљењем. Велики народи попут немачког успели су да чувају све што им је највредније и није им било најважније у колико земаља живе", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да морамо да гледамо и друге народе који живе са нама, да имамо најближе и најбољи однос према мађарској, бошњачкој браћи, од Словака, Румуна, Русина до ромске браће.

"Морамо да живимо заједно у једној истој земљи, једнако богати и сиромашни, исте муке нас муче како зиму да преживимо, са истим надањима гледамо у будућност. Данас на дан када се све види хоћу да кажем да ћемо заједно пребродити све тешкоће, да ћемо умети да подижемо Србију, да ће Србија бити успешна земља, која ће умети да чува своју самосвојност, традиционална пријатељства, која неће дозволити никоме да угрози њену самосталност, независност, да буде свој на своме и чува своје презиме", поручио је председник Вучић.

Истакао је да ће, ако сме да бира, увек бирати пут мудрости уместо велике куражи јер како је рекао жели да нас има више, да имамо добру економију, да напредујемо брзо.

"Али када се јавно одричем велике куражи неће је бити мање од онога што су нас преци задужили. Нека живи народно јединство и наша прелепа Србија", нагласио је председник Вучић.

Лауреатима је поручио да су својим деловањем много тога учинили за нашу земљу, неки спортским достигнућима, неки пером.

Захвалио им се и поручио да имају велику одговорност пред собом да наставе да подижу земљу и народ.

Председник Вучић уручио Видовданска одликовања

Вучић је уручио Видовданска одликовања заслужним појединцима и институцијама, а орденом Републике Србије на ленти, за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Србије и Јапана, одликован је бивши премијер Јапана Шинзо Абе.

Орденом Карађорђеве звезде првог степена одликовани су академик Василије Крестић за нарочите заслуге за Србију и њене грађане у јавним и културним делатностима, посебно у области историјских наука, затим академик Светислав Божић за нарочите заслуге за Србију и њене грађане и постигнуте резултате у области музичке уметности.

Такође, орденом Карађорђеве звезде првог степена одликован је и епископ будимски Лукијан Пантелић за нарочите заслуге за Србију и њене грађане у очувању идентитета српског народа и цркве, као и Словачку евангелистичку цркву аугзбуршке вероисповести у Србији поводом 100 година од осамостаљења.

Поводом 185 година рада, орденом Карађорђеве звезде првог степена одликована је Гимназија у Чачку, док је за нарочите заслуге за Србију и њене грађане у јавним делатностима, посебно у области новинарства, истим орденом одликована Љиљана Смајловић.

Орденом Карађорђеве звезде другог степена, за нарочите заслуге у културним делатностима, посебно у области позоришне уметности, одликован је позоришни редитељ Егон Савин, док је Љубиша Ристић одликован за заслуге у области филмске и позоришне уметности.

За заслуге у области спорта, орденом Карађорђеве звезде другог степена одликовани су селектор фудбалске репрезентације Србије Драган Стојковић Пикси, селектор кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић, као и бивши фудбалер Велибор Бора Милутиновић.

Орден Карађорђеве звезде другог степена за заслуге у јавним и културним делатностима, посебно у области глуме одликован је глумац Милош Биковић.

Поводом 100 година постојања, орденом Карађорђеве звезде трећег степена одликован је фудбалски клуб Раднички из Сремске Митровице, док је за нарочите заслуге у области културе, истим орденом одликовано дечије позориште Суботица.

За заслуге у области филмске уметности и промоцију Србије у свету орденом Карађорђеве звезде трећег степена одликован је британски глумац Рејф Фајнс.

Орден Карађорђеве звезде трећег степена додељен је за нарочите заслуге у прикупљању и очувању књижевног фонда од историјског и културног значаја библиотека у Дољевцу.

Златном медаљом за заслуге у јавним и културним делатностима одликована је Зорана Вапа, а за заслуге у јавним и културним делатностима, посебно у области филмске продукције, одликована је Анђелка Влаисављевић, док је златну медаљу за заслуге и постигнуте резултате на пољу дигитализације, добио Марко Валдер.

За изузетне заслуге у јавним и културним делатностима, посебно у области музичке уметности одликовани су Мариза дос Реис Нунес, Андреа Бочели.

Златну медаљу за заслуге у јавним и културним делатностима добио је Далибор Китановић, док је за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима, посебно у области књижевности, златну медаљу за заслуге добио Слободан Деспот.

За заслуге у области књижевности одликован је златном медаљом за заслуге Радован Влаховић, док је исто одликовање добила Зорица Јурковић Ембер за изузетне заслуге у области јавних и културних делатности.

Златну медаљу за заслуге у области сликарства добили су Драган Мартиновић, Братислав Анђелковић и Предраг Ђаковић.

Диригент Младен Јагушт одликован је златном медаљом за заслуге за постигнуте резултате у области музичке уметности.

Златну медаљу за храброст "Милош Обилић" добили су Саша Лалић, ватрогасац из Зајечара, за испољену изванредну храброст и дело личног херојства, као и ватрогасац из Зајечара Андрија Трифуновић.

Председник Вучић је, у свом обраћању, лауреатима поручио да ће одликовања која носе са собом где год живели, сведочити о поштовању које Србија гаји према њима, и уједно сведочити о томе колико су волели земљу.

"Видовдан мора да буде симбол који нас тера да стварамо нове симболе, нове звезде, мит из којег стварамо нове митове, инспирација која рађа нове инспирације. У Видовдану треба да тражимо своју будућност. А ако је неко то схватио, то сте ви. Хвала вам у име те будућности, у име наше државе и народа, и нашег заједничког трајања и држања", нагласио је председник Вучић.

Извор: Танјуг