Вести

ВУЧЕВИЋ: ДАНАС ЋУ ПОДНЕТИ ЗАХТЕВ ЗА ЗАКАЗИВАЊЕ СЕДНИЦЕ ЗА ОДАБИР ВЛАДЕ

Мандатар за избор Владе Републике Србије и председник Српске напредне странке Милош Вучевић рекао је да ће данас поднети захтев председници Скупштине Србије Ани Брнабић за заказивање седнице на којој ће представити експозе, план рада и предлог за састав Владе Србије.

"За чланове Владе ћу сутра предложити Скупштини Србије следеће особе: Синиша Мали, први потпредседник Владе и министар финансија, Ивица Дачић, потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова. Ирена Вујовић, потпредседник Владе и министар заштите животне средине.

Александар Вулин, потпредседник Владе, Адријана Месаревић, министар привреде, Александар Мартиновић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Дубравка Ђедовић Хандановић, министар рударства и енергетике. Томислав Момировић, министар унутрашње и спољне трговине. Маја Поповић, министар правде. Јелена Жарић Ковачевић, министар државне управе и локалне самоуправе. Томислав Жигманов, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог. Братислав Гашић, министар одбране. Марко Ђурић, министар спољних послова.

Тања Мишчевић, министар за европске интеграције. Славица Ђукић Дејановић, министар просвете. Златибор Лончар, министар здравља. Немања Старовић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Милица Ђурђевић Стаменковски, министар за бригу о породици и демографији. Зоран Гајић, министар спорта.

Никола Селаковић, министар културе. Милан Кркобабић, министар за бригу о селу. Јелена Беговић, министар науке, технолошког развоја и иновација. Хусеин Мемић, министар туризма и омладине. Дејан Ристић, министар информисања и телекомуникација. Дарко Глишић, министар за јавна улагања. Новица Тончев, Ђорђе Милићевић, Усаме Зукурлић, Ненад Поповић и Татјана Мацура, министри без портфеља", рекао је Вучевић на конференцији за медије.

Вучевић је додао да је међу предлозима осам нових имена, а да су чак 10 чланова нове владе жене.

"У суштини имамо једну трећину министара које нису били у саставу кабинета Брнабић. Што се тиче нестраначких личности, предложили смо четири личности које нису припадници или чланови једне политичке странке", рекао је Вучевић.

Од 31 министра чија имена је Вучевић прочитао, нових је осам, односно лица које никада нису били министри, а три особе су после извесног времена поново у Влади.

"Имамо једну трећину министара који нису били у саставу последњег кабинета госпође Брнабић. Што се тиче нестраначких личности, предложили смо четири личности које нису припадници или чланови ниједне политичке странке, а жена има десет. Што се тиче наше странке, наше учешће је још веће, када се узму оба параметра, али највише нових министара је управо Српска напредна странка предложила, као и највећи број жена", рекао је Вучевић.

Мандатар за АП Војводину Маја Гојковић

Мандатар за састав покрајинске Владе биће Маја Гојковић, изјавио је данас након седнице председништва СНС Вучевић који ће, како је најавио, сутра као мандатар и будући председник Владе Србије представити експозе.

"Маја Гојковић је добила, што се тиче странке, мандат за састав покрајинске Владе. Ту је нешто дужи рок, ако се не варам 9. мај, за избор покрајинске владе и Маја Гојковић ће већ колико данас кренути да разговара са посланичким групама у Скупштини Војводине, ради формирања будуће покрајинске Владе. Желимо јој пун успех", рекао је Вучевић.

Говорећи о избору будућих министара, Вучевић је рекао да није било најрелевантније колико је нових а колико старих чланова, већ пре свега ко може да одговори на задатке и изазове које чекају Владу Србије и Србију.

"Чека нас након избора владе наставак кампање за локалне изборе, очигледно је да ће све странке учествовати на изборима", рекао је Вучевић.

Након што је представио чланове будуће Владе, Вучевић је рекао да ће трећину министара чинити они који нису били у саставу последњег кабинета Ане Брнабић.

Нестраначких личности је четири, а жена има 10, рекао је Вучевић и додао да је учешће СНС још веће, и да је највише нових министара предложила СНС, као и највећи број жена.

"Водили смо рачуна колико је нових и старих, питање је било ко може да одговори на изазове и задатке, ко може да буде део јединственог тима, јер не сме да буде конфедерација министара", рекао је Вучевић.

Заједничка порука је, додао је, да будемо јединствени у очувању државних и националних интереса.

Вучевић је рекао да им је била важна и територијална заступљеност, тако да, рекао је, министара има из свих крајева.

"Имаћемо министре из Ниша и из Војводине, водили смо рачуна да сви делови буду равноправно третирани у извршној власти", рекао је Вучевић и додао да ће и двојица министара бити из Новог Пазара.

Истакао је да Влада не сме да буде конфедерација министара и министарстава, него јединствено извршно тело и снажна заједничка полуга са председником Републике, у очувању државних, националних и народних интереса.

"Верујем да ће овај кабинет, који сам сада представио, бити достојан изазова и задатака који су пред нама. Време ће наравно бити прави показатељ, али оцену ће дати грађани и суд јавности, као и ви, испред медија. Чекају нас два дана динамичне расправе у Скупштини Србије", рекао је Вучевић.

Вучевић се захвалио Ани Брнабић на свему ономе што је радила као премијерка у три мандата у последњих, како је истакао, седам година великих изазова и пожелео јој пуно успеха у даљем раду на месту председнице Народне скупштине Републике Србије.

Гласање по месту боравишта било могуће само за републичке изборе

Вучевић је рекао после седнице Председништва СНС да за предстојеће локалне изборе неће бити могуће гласање по месту боравишта, као што је то било могуће за републичке изборе.

"Ја мислим да то није могуће, ако смем да се надовежем. То је било могуће само за републичке изборе, када је неко спречен да гласа на свом месту, пошто је Србија јединствена бирачка јединица, јединствена бирачка територија", изјавио је Вучевић одговарајући на питање новинара да ли је истина да ће бити могуће гласање и по месту боравишта, а не само пребивалишта.

Вучевић је објаснио да је то дефинисано од стране РИК-а, да би се људи, пре свега студенти и људи који нису у свом месту где иначе живе, могли да гласају на парламентарним изборима.

"А све једно је да ли гласате у Суботици или Врању за републичке изборе, пошто је једна изборна јединица. И исто вам је глас у Сомбору, или Бољевцу, или у Пријепољу, Новом Пазару, или у Кикинди, или у Крагујевцу", рекао је Вучевић.

Подвукао је Вучевић да је ово била могућност искључиво за републичке изборе.

"Чак смо имали ситуацију да онда не могу да гласају за покрајинске изборе. Јер је то само била могућност за републичке изборе. Ево, неко се пријавио ко иначе у Суботици гласа, да гласа у Панчеву. Могао је да гласа за републичку листу, а није могао да гласа за покрајинску листу. Није могао да се врати у Суботицу па да гласа поново за покрајинску листу", рекао је Вучевић.

Победа је наша обавеза, прича опозиције о бојкоту избора рашомонијада

Вучевић је оценио данас да прича дела опозиције о бојкоту избора за њега није ништа друго осим рашомонијада и оценио да то што неко бира где ће изаћи, а где неће не значи ништа друго осим да процењују где би можда могли да победе и где могу да контролишу своје одборе.

"За мене је заиста рашомонијада да сада нећете да учествујете на изборима за град Београд, али ваши општински одбори ће да учествују на изборима за градске општине у Београду, а не за изборе за Скупштину града Београда. Неће за Скупштину града Београда, али хоће Новог Сада, Ниша, Ужица, Пожаревца", рекао је Вучевић одговарајући на питања новинара након седнице Председништва СНС на којој је представио имена чланова будуће Владе.

Вучевић је питао како неко може да објасни околности које су довеле до тога да учествујете негде, а негде не учествујете, а исти су услови, иста је регулатива, исте су сва правила и око бирачког списка и бирачких одбора, око медија, све је идентично.

"То ме доводи само до закључка да неко процењује где не може победити, ту да учествује и покушава себе да аболира од одговорности за политички неуспех, а тамо где процењује или не може да задржи контролу над својим одборима, што је сад већ питање њихове унутрашње политичке организације, тамо то пушта", рекао је Вучевић и нагласио да нико жив, па ни он који је свакодневно у политици не може да разуме ко бојкотује, ко не бојкотује.

Зато је, како каже, оценио да ће опозиција изаћи на највећи број биралишта.

Подсетио је Вучевић да коалиција око СНС на локалном нивоу нуди одговорну политику.

"Надам се да грађани добро разумети да ће, како буду гласали 2. јуна тако бити у градовима и општинама наредне четири године", навео је Вучевић и додао да сви могу да замисле како би изгледало када њих 15 уђе у локалне скупштине и почну да деле феуде.

Победа коалиције око СНС, ако тако одлуче грађани, како каже, није никаква награда и није трофеј са којим треба се хвалимо.

"Нећемо се хвалити бројем мандата или процентима. Победа је наша обавеза. Наша обавеза је да слушамо грађане, да водимо рачуна о њиховим друштвеним потребама, о животним потребама, да покажемо пажњу за сваког грађанина, да покажемо пажњу и разумевање за проблеме и изазове обичног човека. Тако да политика није победа, већ је дужност", навео је Вучевић.

Вучевић је подсетио да су инфраструктурни пројекти ту да би грађани живели боље, и нагласио да ће "ЕXPO 2027" бити нови мотор који треба да доведе до економског јачања Србије.

Све што раде, како каже, раде да би променили социјални, друштвени амбијент да би људи били задовољни.

"То ће бити наша кључна порука у кампањи. А радује нас велика политичка конкуренција на локалном нивоу и наравно радује нас што су ствари врло јасне. Маске су пале. Сигуран сам да долази боље време за Србију и за све њене грађане. И сада вам кажем, како год грађани и где год грађани буду гласали, за нашу странку ће то бити светиња. Ми ћемо признати истог дана, исте вечери изборне резултате", рекао је Вучевић.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк