Вести

ВУЧИЋ: СРЕЋАН САМ ШТО СЕ ГРАДИ "ФУДБАЛСКА ЛЕПОТИЦА"

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да Национални стадион мора да буде завршен до 1. децембра 2026. године, да је договорено да се финале Лиге Европе игра на њему 2028. године, као и да ће бити један од три најлепша у Европи.

Председник Вучић приликом обиласка припремних радова на изградњи комплекса "EXPO 2027" и новог стадиона рекао је да се стадион налази на 121 хектар земљишта и да ће за њега бити потребно 2.400 шипова да се пободе.

"Није то само грађевина, шипови иду 25 метара дубоко у земљу да би се осигурала чврстина, стабилност стадиона. Хвала УЕФА на много чему. Финале Лиге Европе 2028. године ће се играти у Београду на националном стадиону", рекао је председник Вучић.

Додао је да ће о имену стадиона одлучити грађани.

"Даћемо народу да изабере име. Да људи гласају, паметнији су", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима у току јучерашњег дана је са својим тимом гледао све стадионе у Европи и рекао да ће бити један од 3 најлепша.

"Има и мањих који су лепи. Гледали смо Реалов, Вембли Сан Сиро, Еспањолов, који је мали стадион", рекао је председник Вучић и додао да је стадион место где ће се људи забављати, уживати.

Председник Вучић рекао је да је тренутно присутно 526 радника само на изградњи националног стадиона, као и 260 машина.

"Погледајте колико је радника. Раде људи сваки дан. Раде на метроу колико хоћете. Много тога иде. Знају да не смеју да закасне. Пошто сам већ чуо како ће да стигну до краја децембра, а не до првог децембра онда ће морати да раде у три смене да би стигли до 1. децембра. Ми 1. децембра морамо да предамо све кључеве овима што нас наслеђују и да завршимо све", рекао је председник Вучић приликом обиласка припремних радова на изградњи комплекса "EXPO 2027", где ће присуствовати церемонији почетка радова на изградњи Националног фудбалског стадиона.

Председник Вучић приметио је да је градилиште огромно, додајући да је Србија показала како може да се такмичи са великим земљама.

Председник Вучић рекао је да је долазио са Синишом Малим да проверава како теку радови.

"За мене је ово живот, за мене је ово остварење снова. Ово нам доноси раст, ово нам доноси веће плате, ово нам доноси веће пензије", рекао је председник Вучић.

Важно је да влада буде српска, има разних компромиса

Председник Вучић изјавио је да је важно да влада буде српска и да спроводи српске интересе, али и да у новом саставу владе има бројних интереса.

Председник Вучић приликом обиласка почетка радова на изградњи "EXPO 2027" комплекса и националног стадиона рекао је да код формирања владе мора да буде компромиса, као и да има неких који нису ушли у владу, попут Дарије Кисић, Михаила Јовановића и Јелене Танасковић, али који ће обављати важне послове.

На питање да ли мисли да ће Влада бити формирана до краја дана, председник Вучић рекао је да то не зна и да нема разлике да ли ће бити формирана данас или сутра.

"Каква је разлика. То је техничко питрање, претпостављам да ће бити нека вика", рекао је председник Вучић.

Додао је да 28 дана није рекао ништа о политичким пртотивницима и да му, како је рекао, не пада на памет да губи време.

Рекао је да ће се до 13. односно 17. маја бавити спољном и унутрашњом политиком, а после тога да ће се, како је нагласио, бавити само развојем Србије.

Коментаришући саопштење Стејт департмента о саставу владе, председник Вучић рекао је да то за нас није лепа вест, али да се нада добрим односима са америчким партнерима.

"Нисам сретан, али када неко уведе санкције, шта треба - да погнемо главу и кажемо не сме да буде ништа. Милорада Додика је бирао народ, поштујем вољу народа. Чуо сам примедбе и еврофанатика, али су били пристојни да не говоре јавно. Важно је да влада буде српска и да спроводи српске интересе", рекао је председник Вучић.

Говорећи о политици председник Вучић рекао је да није толико упућен шта се дешава на унутрашњем политичком плану, јер је сконцентрисан на спољну политику.

"Бавићу се тиме када будем могао. Отићи ћу на један скуп десетог маја, после 20. маја и не могу тиме да се бавим. Што се тиче Србије однос снага је толико велики и велика је разлика у историјском смислу. Од 2012. године није била таква разлика у историји Србије", рекао је председник Вучић.

Мрзим нерадничку класу, живим за раднике

Председник Вучић изјавио је да мрзи нерадничку класу, да живи за раднике, као и да је рад "карта за будућност" Србије.

"Мрзим нерадничку класу која хоће да ради три, шест сати дневно, а не раде ни сада толико. Живим за раднике, обожавам радничку класу, не подносим нерадничку класу, а постало је уобичајено да 72 пута идете на Малдиве, Сејшеле до свих градова у Европи. Срећан сам што то људи себи могу да приуште. Не волим оне који живе 10 пута боље од радничке класе, а кукају", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је њему важно и да гледа шта ће да остане, да се поносимо у будућности.

Доплатићемо људима са Косова и Метохије за превоз до прелаза, да могу да подигну новац

Председник Вучић изјавио је да ће Београд Србима са Косова и Метохије и свима који примања остварују у динарима, доплаћивати за превоз до административних прелаза, како би на аутоматима и банкама могли да подигну новац.

"Платићемо 2.500, платићемо и 5.000 динара више па ћемо им на Брњаку и Јарињу, али и Мердару и у Кончуљу поставити аутомате, банке и друго и плаћаћемо превоз. Живот Србима постаје несносан и за то су криви и Приштина и они који су заједно са нама потписали споразум", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је одлука Приштине о динару безобзирност и нестварно фолирање оних који се праве да не разумеју о чему је реч. Приштина донесе противправну одлуку и сви се сложе, а онда вас зову на разговор и прихвате све постулате Приштине које је имплементирала и ако то не прихватите, кажу две стране нису биле спремне за компромис.

"То је као да сте ме лупили мотком по глави, а неко трећи дође и каже нису обе стране хтеле да се зауставе. Нећемо постићи никакав договор у вези динара, већ тражимо решење како да исплаћујемо плате и пензије нашем народу и нећемо да учествујемо у нечему што није правно. Не пада нам на памет", рекао је председник Вучић.

Додао је, да ако хоће да омогуће људима да примају плате и пензије, да је то у реду, али они не желе ни логичне ствари да прихвате.

"Ако неће државној банци да дају лиценцу, неће ни приватној, јер је српска. Сви знамо ко на дивљачки начин покушава да спречи Србе да остваре своја елементарна права", рекао је председник Вучић.

Додао је и да стране државе тренутно раде на укидању казнених мера Приштини, а да у томе предњаче Балтичке земље и Немачка.

Немци воде бруталну кампању за пријем Косова у Савет Европе али је све на ивици

Председник Вучић рекао је да је ситуација поводом пријема такозваногКосова у Савет Европе неизвесна, али да Немци воде бруталну кампању за пријем Приштине.

"Имаће између 29 и 33 гласа, а 31 им је потребна већина, тако да је све на ивици", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да ће Србија наставити да се бори, али да не може да се мери са Немачком, Француском и осталима.

Председник Вучић оценио је и да се баве различитим триковима, па и када је у питању формирање Заједнице српских општина.

Нама нико не прави владу мејлом, Србија је независна земља

Председник Вучић изјавио је да Србију од суседних земаља разликује то што јој Запад не диктира шта треба да уради и поручио да је Србија слободна и независна земља и да ће таква и остати.

"Владе у региону где год се појаве, да би нагласили разлику између себе и Србије, кажу "Ми смо све испунили, све што сте нам послали факсом и мејлом, ми смо све поновили и 100 одсто смо сагласни с вама". И они сад ваљда мисле да је мене срамота. А ја се питам, шта ће вам влада уопште. Ви то лепо добијете из Брисела, факс или мејл, само прихватите, прихватили смо мејл, примили смо факс и све је у реду, што бирате владе уопште", поручио је председник Вучић

"Србија је слободна и независна земља и остаће тако", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је, заједно са председником Републике Српске Милорадом Додиком констатовао да није у реду што нису дозволили српској чланици Председништва Босне и Херцеговине Жељки Цвијановић да дође у Генералну скупштину Уједињених нација, пошто јој нису дали визу, а позвали су Високог представника за Босну и Херцеговину Кристијана Шмита и амбасадора Босне и Херцеговине у Уједињеним нацијама Златка Лагумџију.

"Пустили су Лагумџију да говори као амбасадор без става Босне и Херцеговине. Дакле, никаквог усаглашавања на нивоу Босне и Херцеговине није било, а пракса Уједињених нација је да не може земља без става да говори", рекао је Додик.

Додик је рекао да ће тражити смену Лагумџије, али да то није реално.

"То зависи од Председништва које има, наравно, три члана, два члана, бошњачка, муслиманска, Комшић и Бећировић, али покренућу иницијативу свакако. То се до сада није ни дешавало, да је тражено неко одименовање. Пракса у Босни је таква да, када се састане Председништво од три члана, онда сваки од њих, хрватски, бошњачки или српски, предлажу амбасадоре како припада по распореду", објаснио је Додик.

Додао је да је тог пута Бошњацима припало да имају амбасадора у Уједињеним нацијама.

"Када неко предложи, онда се то не спори, а ако почнете да спорите, онда никад ништа не би именовали. Али, то је очигледна пракса која ће морати да се мења", поручио је Додик.

Срећан сам што ћу угостити председника Кине, великог пријатеља Србије

Председник Вучић рекао је да је веома срећан и поносан што ће угостити председника Кине Си Ђинпинга 7. и 8. маја, који је, како је истакао, велики вођа и велики пријатељ Србије.

Председник Вучић рекао да је ово други пут да председник Си долази у нашу земљу.

"Позваћу и (бившег) председника (Томислава) Николића који га је први пут угостио, да буде домаћин заједно са мном, на свечаностима које приређујемо. Ово је велика част за Србију и много сам срећан. Ја не знам да ли људи у Србији разумеју каква је то част", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да је Кина, уз САД, најмоћнија сила на свету.

"Част је да вам два пута дође председник те изразито пријатељске земље, која заједно са нама учествује у бројним пројектима. Њихова државна компанија гради овде "EXPO", видите да су ангажовали све српске компаније", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић поручио је да ће посетити кинеске раднике на железничкој прузи Београд-Суботица која представља симбол сарадње две земље.

"Радићемо и на неким другим питањима и платформама које ће допринети великом успеху. Надам се да ће доћи много више приватних инвеститора из Кине, као што су рецимо инвестиције Зиђина у Нишу", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да се нада да ће Србија успети да привуче више капитала из кинеских компанија, као и најновије кинеске технологије.

Председник Вучић изразио је захвалност што је Кина увек подржавала територијални интегритет Србије и додао да ће то чинити и Србија када је Тајван у питању.

"Веома сам захвалан што се тиче наше политичке сарадње. Они су увек подржавали територијални интегритет Србије, као што ми чинимо. Што се нас тиче Тајван је део Кине и ту нема дилеме. Веома сам срећан што могу да угостим председника Сија", закључио је председник Вучић.

О критикама: Само тражите разлог да будете против нечега

Председник Вучић рекао је, поводом критика да је изградња везана за "EXPO 2027" преплаћена, да је уморан од таквих прича и указао да данас не би било ни Београда на води, ни ауто-путева, ни других пројеката, да је слушао оне који су увек против нечега.

"Уморан сам од тих прича, да вам искрено кажем, никад ми није на памет пало, нити било коме од нас, да динар узме од било чега. Радимо све што можемо да за Србију обезбедимо велики напредак. Да смо неке питали и слушали, не бисмо данас имали ни Београд на води, не бисмо ни БИГЗ-ову зграду реновирали, ни другу зграду Ушћа, ни ауто-пут, ни Беобанкину зграду не бисмо завршили, Славија би нам била најгоре ругло без фонтане у коју су детерџент сипали", навео је председник Вучић.

Председник Вучић упитао је шта је проблем код људи који не воле да се нешто гради и направи.

"Само тражите разлог да будете против нечега. Пре неки дан се смејем, кажу - не дамо Југу. Извините, шта не дате? Хотел Југославија не ради. То је приватна ствар, Грци су купили, то је грчко колико ја знам, пре 20 година ви сте им то продали, ви сте им то дали. И сад кажу - не дамо. Како можеш да не даш неком приватнику да нешто ради. Шта је ово људи, какво је то стање свести?", упитао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да народ Србије уме да препозна људе који су озбиљни и одговорни и знају шта је важно за раст и напредак економије и да се зато Србија и развија.

Национални стадион по највишим стандардима, "EXPO" ће бити град у граду

Председник Вучић рекао је да ће Национални стадион бити изграђен по највишим стандардима, док ће заједно са објектима за изложбу "EXPO 2027" представљати град у граду.

Председник Вучић објаснио је да ће стадион бити најмодернији и по свим еколошким прописима, да ће имати три тематска парка, 10.000 паркинг места, те да ће се играти финале Лиге Европе 2028. године управо на Националном стадиону.

"Не постоји лепши стадион у Европи где може да се игра. Градио га је врхунски архитекта Марк Фенвик који је пројектовао стадионе у Катару. Имаће 52.000 места, столице ће бити врхунског квалитета. У питању је озбиљан грађевински пројекат", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да се гради и пристаниште те да ће посетиоци моћи бродовима и чамцима да пристигну на Национални стадион.

Када је у питању изградња објеката за специјализовану изложбу "EXPO 2027", председник Вучић рекао је "да све иде пре рока" и да до 1. децембра 2026. године све мора да буде изграђено.

"До три милиона посетилаца очекујемо само за време трајања "EXPO 2027" и више од 120 земаља учесника. Станови које ћемо да изградимо служиће за учеснике изложбе, за спортисте, музичаре, младе људе, а онда ћемо да видимо коме ћемо да их дамо јер је то ексклузивна локација и под којим условима, да ли ће то да буду млади лекари, или они које вратимо из иностранства, или студенти или неки други па ћемо то под повољним условима да дамо", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић напоменуо је да ће се градити и два голф терена.

Председник Вучић указао је и на то да су у току разговори са пет компанија о производњи летећих аутомобила.

"То је симбол иновација. Летећи аутомобили постоје у неколико кинеских градова, радимо са Кинезима и Европљанима и бићемо прва држава у Европи која ће имати летеће таксије", рекао је председник Вучић.

Срећан сам што градимо овакву лепотицу

Председник Вучић изјавио је да је срећан што се гради "фудбалска лепотица" - нови национални стадион.

Председник Вучић рекао је, на церемонији почетка радова на изградњи стадиона, да смо сањали велике снове и за многе мислили да се неће остварити, да без њих нема успеха, као и да нас чека много мука у наредне две и по године, али да се то исплати.

"Поносан сам на Србију која то може. Када се хвалите резултатима ви из фудбалског савеза, ми нисмо тиме задовољни и очекујемо више. Пласман није нешто што је задовољило нацију, очекујемо победе над Немцима, Данцима и Енглезима, даље како буде. Не бисмо обавили посао да нисмо имали за кога. То радимо за наше људе, за децу, за оне који ће да шутирају лопту и оне који ће то да гледају", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, око стадиона ће бити три тематска парка, да дођу ту грађани да проводе дан са децом, центар за водене спортове, "EXPO 2027", резиденцијални део, односно много тога што нам је као граду и земљи недостајало.

"Све то доприноси расту земље и утиче на повећање плата и животни стандард, да достигнемо просечну плату 1.450 евра, и пензију 650 евра. То је наш сан, а да то постигнете, морате да радите. То гура земљу напред, снажи земљу, помера је и подстиче економију", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да није нормално колико је фудбал отишао напред, али и услови за фудбалере и навијаче који траже сигурност за своју децу, али и да имају да поједу и попију, да се забаве.

"Срећан сам што градимо овакву лепотицу. и Синиша (Мали) и ја смо у канцеларијама инсталирали уређаје да пратимо шта раде градитељи. До сада су стварно радили вредно и морају, јер се увек нешто појави. Пожарци ће нам рећи не може толико дрвећа, али мора, обезбедићемо сигурност", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истовремено се захвалио кинеском амбасадору на, како је истакао, посвећеном пријатељству и додао да без подршке Кине не зна се да ли би било стадиона.

"И за железару, јер сте били једини заинтересовани да је купите, као и губиташа Борски рудник и то нам је створило економске услове", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да са радошћу ишчекује посету Сија, да је то огромна част и да ништа друго не урадим за свој мандат. То није само моја, већ радост целог народа", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић захвалио се и Републици Српској за подршку и истакао да је она чак у Српској већа него у Србији.

"То знају сви фудбалски радници. Хвала нашем народу у Републици Српској. Ми увек поштујемо БиХ, али не кријемо колико волимо Републику Српску", рекао је председник Вучић.

Захвалио се и људима запосленим у Министарствима, посебно министру финансија Синиши Малом на уложеном труду.

"Време је да почнемо да сањамо нове велике снове, да подижемо лествицу и увек да их остварујемо. Србија ће ићи напред упркос проблемима и када имате енергију, нико не може да вас заустави", закључио је председник Вучић.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк