Вести

БРНАБИЋ: ИДЕМО У НАЈШИРУ КОАЛИЦИЈУ, НОСИЛАЦ ЛИСТЕ АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ

Председник Народне скупштине Републике Србије и потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Ана Брнабић рекла је да ће Српска напредна странка (СНС) на београдским изборима ићи у најширу могућу коалицију до сада и истакла да ће носилац листе бити Александар Вучић.

Брнабић је додала да нико није остао изван коалиције, већ да су се јавили и други на које нису рачунали.

"Постоје нека изненађења, листе о којима не бих сада говорила. Верујем да ће о томе говорити и председник Вучић, зато што је он заслужан за та позитивна изненађења", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да је почаствована неким именима која су на листи, али је рекла да не може да открије како ће се листа звати и да ће грађани моћи да чују.

"Носилац листе ће бити Александар Вучић и то је нама огромна част и још једном са именом листе Александар Вучић излазимо на ове изборе. Ми се тога не стидимо, тиме се поносимо", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да се опозиција увек стиди својих лидера и никада не ставља њихова имена на листу.

"Ми имамо потпуно другу логику. Ми немамо шта да кријемо од Београђана. Потпуно транспарентно показујемо наш план, програм, људе са којима идемо и на крају крајева, под том капом или ако желите, брендом Александар Вучића идемо на изборе", додала је Брнабић.

Брнабић је изјавила и да постоји јасан план за Београд.

"Поносна сам што сам члан те најшире и највеће и најбоље политичке породице окупљене око Српске напредне странке и велика захвалност свим коалиционим партнерима који су то препознали и тренутак на крају крајева у коме се данас налазимо и жели да подрже тај план за развој Београда", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела који су сви коалициони партнери.

"Најшира могућа коалиција, дакле, биће Српска напредна странка, па онда наши коалициони партнери - Социјалистичка партија Србије, Јединствена Србија, ПУПС, Српска радикална странка, Покрет социјалиста, СДП- Расима Љајића, СМП- Ненада Поповића, Удружење грађана Породични аларм, Зелена странка Ивана Карића, Андрија Младеновић, са својом самосталном странком. Најшири могући фронт, свих оних људи, који верују да се, под вођством Српске напредне странке и до сада, наших коалиционих партнера, Београд, добро развијао, да имамо јасан план, који је, на крају крајева, у великој мери садржан и у програму "Србија 2027- Скок у будућност", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да Српска напредна странка има потпуно амбициозне, јасне, добро дефинисане пројекте, пре свега од изградње метроа, "EXPO 2027", чији је Београд домаћин, али да се на то гледа много шире и да је читава Србија домаћин "EXPO 2027".

"Београд је практично само представљао врата за улаз у читаву Србију, ми припремамо и читав тим у Влади Републике Србије који раде на томе, начин на који ће сви они који дођу тада у Београд на EXPO 2027 бити у могућности да читаву Републику Србију виде, све наше лепоте и виде све оно што Србија може да понуди, али онда наравно и пројекти, као што је био BIO4 кампус, завршетак Прокопа, као нове железничке станице, нова аутобуска станица, линијски парк, културно и археолошко налазиште Винча - Бело брдо, наша Ложионица као нови културни и креативни центар Београда", додала је Брнабић.

Наставићу да позивам на дијалог, то дугујемо грађанима

Брнабић је изјавила данас да ће наставити да позива на дијалог власти и опозиције и истакла да је то нешто што се дугује свим грађанима.

"Не Београђанима, читавом нашем народу, свим грађанима Републике Србије. Свима онима који живе у Републици Србији. Да покажемо једну другачију страну политике. А то је да се не слажете, али морате и можете да разговарате", истакла је Брнабић.

Брнабић је навела да је једна ствар око које власт и опозиција имају апсолутну сагласност, примена препорука ОДИХР-а о изборним условима.

"Хајде заједно да радимо на томе", позвала је Брнабић.

Брнабић је рекла и да ће следеће недеље поново позвати опозицију на дијалог о изменама закона како би се примениле препоруке ОДИХР-а о изборним условима.

Брнабић је консензус између власти и опозиције око препорука ОДИХР-а описала као потпуно слагање власти и опозиције после више година и додала да је то слагање веома важно.

Најавила је Брнабић да ће ОДИХР у уторак, 9. априла завршити са анализом за коју је она замолила као председница владе у техничком мандату.

Реч је о компаративној анализи, односно како изгледају бирачки спискови у смислу транспарентности у земљама које су најтранспарентније могуће, како би се њихова искуства применила у нашој пракси.

"Наставићу да инсистирам на дијалогу и позивам их, не желим да власт сама примењује препоруке ОДИХР-а, већ да и они учествују у том процесу", рекла је Брнабић.

Подсетила је Брнабић да је као председница Скупштине у складу са Уставом и Законом Републике Србије расписала београдске изборе и то зато што их је опозиција тражила.

"Оно што је невероватно је да ако они буду бојкотовали изборе, они ће бојкотовати изборе које су они тражили, јер ми те изборе нисмо требали да имамо", навела је Брнабић.

Коментаришући дијалог са опозицијом о изборним условима, истакла је Брнабић да је била изненађења захтевом опозиције да локални и београдски избори буду одржани истог дана, и навела да опозиција никада тај захтев пре тог састанка није помињала као једини и кључни услов.

Рекла је Брнабић да су све остале захтеве истакли као кључне услове примена ОДИХР препорука, односно побољшање изборних услова са чиме власт, како је рекла, нема никакав проблем, већ је то радила у континуитету.

"Одмах смо били спремни да заједно радимо на томе, са великим задовољством. Ту нисмо имали никакав проблем", нагласила је Брнабић.

Брнабић је навела пример Радомира Лазовића који је 15. марта рекао да је ревизија бирачког списка кључни услов, на шта је власт пристала, после чега је опозиција тражила формирање комисије за рад на ревизији бирачког списка и контролу над списком.

Брнабић је навела да су рекли да то може да се договори у наредних 48 сати.

Трећа ствар коју су, како додаје Брнабић, помињали као кључан услов био је утицај власти на медије.

"Ја сам тада рекла да ми не можемо да утичемо на уређивачку политику медија, али оно што можемо као парламентарци је да позовемо јавни сервис и све остале медије. Н1, Нова С, на њих се реферише извештај ОДИХР-а да су необјективни, да су пристрасни, да нису чак дозволили Српској напредној странци да закупи термине за политички маркетинг, да позовемо и њих и то је предложила посланичка група СНС", истакла је Брнабић.

Додала је Брнабић да опозиција мисли да је јавни сервис наклоњенији Српској напредној странци и власти, док власт мисли да јавни сервис изразито наклоњенији опозицији.

Навела је Брнабић да парламент има такву моћ да заједнички разговор може да донесе неке резултате, али да више нису проблем ни изборни услови, није проблем ни бирачки списак, ни медији, већ да је за опозицију проблем и да се читава расправа свела на датум.

Подсетила је Брнабић на све што је опозиција тражила и рекла да мисли да грађане то више апсолутно не занима.

"Они су то толико закомпликовали и грађанима је доста и тога, и избора. Грађани желе да живе нормално, да имају стабилно окружење у којем ће радити и моћи нешто да приуште за своју породицу, у којем ће расти плате, пензије, у којем ће се видети да се гради што више путева, да Србија иде напред", рекла је и додала да је изузетна вест да смо на корак од инвестиционог рејтинга, што се никада није десило.

Додала је Брнабић да власт заиста жели да покуша да нађе консензус и да покаже грађанима да је заиста озбиљна и одговорна, да може да нађе договор и да, уместо псовки, пиштања, вриштања, увреда, гађања wc папиром, као представници грађана у парламенту покажу да је култура дијалога најважнија.

Додала је Брнабић да све остало треба да дође као резултат тог дијалога, уз потпуно разумевање је да се власт и опозиција не слажу у већини ствари, али да могу да разговарају и да се договоре нешто.

"Ја мислим да то сви грађани очекују од нас и зато се трудим из петних жила да покажем грађанима да ми то можемо, и то је била и моја молба у понедељак на првом састанку", нагласила је Брнабић.

Подсетила је Брнабић и да су се мењали захтеви опозиције како у погледу спајања избора, тако и у погледу самог дана, те да су се смењивали захтеви да избори буду одржани у исто време, у октобру, па у јуну, па поново у октобру.

Извор: Танјуг/ТВ Прва