Вести

БРНАБИЋ: МЕДИЦИНСКА СТРУКА И НАУКА КЉУЧНЕ У БОРБИ ПРОТИВ КОРОНАВИРУСА

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изразила је наду да ће Прва светска конференција посвећена борби против Ковид-19, која је отворена у Београду, допринети глобалној борби за сваки људски живот, али и за бољи квалитет живота и здравствене зашите сваког човека.

Брнабић је истакла да је овај тродневни скуп потврда резултата рада Владе, Министарства здравља и здравствених установа у Србији, као и важне улоге наше земље у размени знања и искуства у области медицине, јачању струке и науке и у очувању здравља свих грађана.

Како је Брнабић оценила, велика је част што је Србија домаћин и организатор скупа који окупља еминентне стручњаке из медицине из читавог света и навела да ће на конференцији бити приближно 1.000 учесника и више од 300 предавача, који ће размотрити више од 50 тема.

Брнабић је навела да је коронавирус променио из корена наш свакодневни живот, навике и однос према основним вредностима, као и да кључну улогу у борби против короне има медицинска струка и наука.

"Пре нешто више од две године, практично цео свет се суочио са великим изазовом какав није био виђен више од 100 година. Чак и највеће и најразвијеније земље, лидери у економском развоју, у новим технологијама и иновацијама, биле су заустављене и скоро затворене", подсетила је Брнабић и додала да је пандемија коронавируса избацила у фокус оно што је најважније, а то су живот и здравље сваког човека.

Брнабић је подсетила на то да су на првим линијама борбе са ковидом били лекари, медицинске сестре и техничари и сви људи који раде у здравственом систему, истичући да су њихово знање, упорност и истрајност у борби за сваки људски живот били најснажније оружје у борби са ковидом.

Брнабић је пренела захвалност на неизмерном труду и посвећности, енергији и снази у борби за сваког пацијента, и поручила да је обавеза и одговорност сваке државе и сваке владе у најтежим данима борбе са Ковидом-19 била да подржи лекаре, медицинске сестре и техничаре и све запослене у здравственом систему, како би могли успешно да се боре за живот и здравље свих грађана.

Нагласила је да јак и стабилан здравствени систем омогућава здравственим радницима да свој посао раде на најбољи начин и додала да је обавеза и одговорност државе да подржи и научнике који раде на развоју вакцина и лекова који су кључни за очување здравља.

Брнабић је подсетила на то да је на почетку пандемије направљен информациони систем који је омогућавао брзо, ефикасно и прецизно евидентирање процеса тестирања, да су повећани капацитети за тестирање и отворене две велике лабораторије у Београду и Нишу и 10 у заводима за јавно здравље широм Србије.

Брнабић је навела да су у Србији током пандемије изграђене и опремљене три потпуно нове ковид болнице ­- у Београду, Крушевцу и Новом Саду, и истакла да је Србија била међу првим земљама у свету која је набавила вакцине пет различитих произвођача.

"Показали смо одговорност и солидарност са суседима, али и са земљама Азије и Африке којима смо донирали вакцине", навела је Брнабић и додала да је Србија започела и производњу вакцина Спутњик В на Институту Торлак и изградњу нове фабрике за производњу вакцина.

Брнабић је нагласила да се настављају улагања у здравству, наводећи да је после Клиничког центра у Нишу, првог икада завршеног клиничког центра у Србији, недавно завршена и прва фаза изградње Клиничког центра Београд.

Како је рекла, ради се и Клинички центар Војводина у Новом Саду и припрема документација за Клинички центар Крагујевац, отворен је Институт за кардиоваскуларне болести Дедиње 2, а ради се и на изградњи дечије клинике Тиршова 2.

Брнабић је навела да се паралелно са тим улагањима ради и на дигитализацији здравственог система како би био што повезанији, ефикаснији и квалитетнији.

"Портал и апликација е-Здравље омогућавају грађанима приступ здравственим картонима и заказивање прегледа код изабраног лекара. Наставићемо да радимо на унапређењу овог система, чији је циљ да грађани буду у фокусу, да им се омогући бржи, лакши и ефикаснији приступ свим здравственим услугама", поручила је Брнабић.

Истакла је да Србија иде и корак напред у технолошком напретку и технолошкој револуцији, који суштински мењају приступ здрављу и квалитету живота грађана, али и представљају прилику за даљи економски развој земље.

Из тог разлога је, како је навела, Србија почела формирање БИО4 кампуса као јединственог места које ће бити центар за развој биомедицине, биоинформатике, биотехнологије и биодиверзитета.

Брнабић је указала на то да ће вештачка интелигенција и биоекономија бити у фокусу и новоформираног Центра за четврту индустријску револуцију Светског економског форума у Београду.

Извор: Танјуг