Вести

БРНАБИЋ: МИХАЕЛ РОТ НАСТАВЉА ДА ШИРИ ЛАЖНЕ ВЕСТИ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је председнику Одбора за спољне послове немачког Бундестага Михаелу Роту да је била шокирана када је схватила да није ни прочитао извештај ОДИХР-а о изборима у Србији.

Брнабић је у одговору навела да je Рот, "узео као чињеницу оно што је чуо од њему блиских извора" и да "наставља да шири лажне вести".

"Да вам је стало да прочитате извештај, видели бисте да је ОДИХР врло прецизно изнео следеће: да су посреди ТВРДЊЕ о бројним преминулим особама на бирачком списку и тврдње о великом премештају гласача", истакла је Брнабић.

Брнабић је даље цитирала извештај ОДИХР у коме пише да су многи "ТВРДИЛИ да јединствени бирачки списак садржи бројне преминуле особе, међу којима и људе из иностранства", и о "НАВОДНОМ великом организованом премештају бирача у вези са локалним изборима".

Брнабић даље подсећа да је ОДИХР истакао да је Републичка изборна комисија одлучила да саветује министарство јавне управе и министарству полиције да истраже бирачке позиве, наводно, фиктивним гласачима у Београду.

У извештају, даље, пише да је "22. децембра ЦРТА изнела извештај у којем се ТВРДИ да постоје докази о организованом премештању гласача уочи 17. децембра, аномалије у гласачком списку, и надгледаном гласању, указујући на потенцијални утицај на изборне резултате", указује Брнабић и додаје да се, такође, истиче да су "власти одбиле тврдње о фиктивним регистрацијама гласача у Београду, упућујући на податке у којима се указује на стабилност броја уписаних гласача у главном граду".

"И тако даље, и тако даље. Термин "фантомски гласачи", који користите у твиту, не постоји у целом извештају. Значи, да сте прочитали извештај, и још се усуђујете да спочитавате то другој држави, видели бисте да је ОДИХР, врло тачно и прецизно, цитира све то као "наводе и тврдње", а не као чињенице, јер то је оно што јесу: неутемељене, непоткрепљене оптужбе, које су изнеле опозиционе партије", рекла је Брнабић Роту.

Брнабић је додала да најмање што може да уради, ако већ коментарише извештаје о другим државама, може да их прочита пажљиво и детаљно.

"Али не, изабрали сте, опет, да ширите лажне вести, лажне изјаве и дезинформације о Србији, председнику и државним институцијама. На крају, да вас подсетим да сте славили локалне изборе на северу Косова и Метохије када је 3,39 одсто популације учествовала, међу којима 13 Срба, назвавши их легитимним и фестивалом демократије, као и да и даље подржавате "градоначелнике" које је изабрало 3 одсто људи. Избори одржани у импровизованим контејнерима, под директним надзором оружаних снага. То су, за вас, "слободни и фер" избори, али оптужбе и тврдње су добар разлог да јавно кажете да једна земља није функционална демократија", поручила је Брнабић.

Брнабић је додала и да се озбиљни политичари не ослањају, или бар не би требало, на личне преференце, већ на суве чињенице и принципе.

Извор: Танјуг