Вести

БРНАБИЋ: "НАЈБАЗИЧНИЈИ УСЛОВ" НЕ ПОСТОЈИ У ПРЕПОРУКАМА ОДИХР-А

Председница Владе Републике Србије и потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Ана Брнабић поновила је да ће кампања опозиције и цивилног друштва које подржава опозицију бити фокусирана на то да председник Републике Србије Александар Вучић не може да позајми своје име и/или лик некој од листа и истакла да такви захтеви не постоје нигде у свету.

"Као што су рекли и у Бриселу и у Стразбуру - ако било која листа, било кад, на било којим изборима у Србији, носи његово име, они не могу да победе. Данас кажу то је најбазичнији услов", рекла је Брнабић реагујући на изјаву директорке Грађанских иницијатива Маје Стојановић да опозиција пре свега мора да се "фокусира на измене најбазичнијих услова а то је непојављивање председника у изборној кампањи и у изборном процесу, на изборном листићу".

Брнабић је запитала где то још постоји и подсетила да је Борис Тадић давао своје име ДС-у за све изборе на свим нивоима, па то није био проблем и није било цивилног друштва да каже да је то недемократски и нефер.

"У Немачкој, Француској, Италији, Шпанији, у Сједињеним Америчким Државама, свуда је то дозвољено и уобичајена је пракса", рекла је Брнабић и истакла да само у Србији опозиција и они који их подржавају мисле да је фер трка само она у којој кад неког не можеш да победиш, а ти га "лепо дисквалификујеш из трке".

Брнабић је нагласила да тај "најбазичнији услов" не постоји у препорукама ОДИХР-а зато што, како је указала, није у складу са међународним стандардима демократије.

"Да су фер, на ово би Проглас или Грађанске иницијативе (и сви остали из тог спектра) рекли: "Па нисмо ми за демократију, ми смо против Вучића". Да су фер, као што нису", рекла је Брнабић.

Извор: Танјуг