Вести

БРНАБИЋ: НОВА ВЛАДА ЋЕ БИТИ У СКЛАДУ СА УСТАВНИМ РОКОВИМА

Гошћа политичке емисије "Јасно. Као дан!" на Блиц ТВ била је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

* Прошло је 6 месеци од избора. Председник Вучић је најављивао да ће влада бити у јулу, ви сте говорили да ће бити у августу, септембру... У октобру смо, и даље не знамо имена министара. Морало је брже, зар не?

- Мислим да иде најбрже могуће у датим околностима. Када заиста на дневној основи морамо да гасимо разноразне пожаре, да се боримо за стабилност, не само политичку, већ и енергетску... Што се тиче дневног живота грађана, да ли је влада техничка или се чека нова - ништа није променило.

Последњи шест месеци је, ако ћемо искрено, почео Трећи светски рат. И нису заиста околности које смо имали до сада.

Министри још постоје. То што су они у техничком мандату не мења њихов однос према послу или одговорност. Сви радимо заједно и у тиму са председником Србије. И што се тиче онога што ми испоручујемо нашим грађанима, ту нисмо дозволили ни најмању ствар да буде као да нема владе. Влада постоји, а нова влада ће бити у складу са уставним роковима.

* Претходна влада је трајала годину и по дана. Председник Вучић је и наредну орочио на две године. Да ли мислите да је то добро? И да ли мислите да можете тако да мотивишете министре кад им унапред кажете да ће им мандат трајат две уместо четири године?

- Да, апсолутно. Не видим да има проблема са било каквим орочавањем ако радимо у тешким околностима и изазовним временима. Добар министар свакако јесте мотивисан да уради нешто, па чак и на пројектној основи. Има неку своју визију и за две године толико много ствари може да се уради. Ми смо за две године поставили, на пример, основу за комплетну дигитализацију Србије...

* Али нисмо формирали регистар серијских силоватеља. Нисмо усвојили закон о истополним заједницама.

- То су неке ствари које не зависе од орочавања мандата неке владе. Зависе од политичке воље, од дебате у нашем друштву. Дакле, не ради се о томе. Сваки министар у овом тренутку мора да има мотивацију да промени ствари како не бисмо губили време и да ова ужасна времена у којима живимо искористимо као што смо искористили пандемију корона вируса, а то је да надокнадимо неко пропуштено време и неке пропуштене шансе из прошлости. Ту пре свега мислим на ужасне сукобе и ратове деведесетих и на прву деценију двехиљадитих година коју смо у потпуности изгубили, бацили! Тако да смо ми пандемију искористили да растемо брже него што су други расли.

* Да ли је теже било радити у време пандемије или сада?

- Није упоредиво. Пандемија мени делује као мачији кашаљ у односу на ово.

О новој влади

Брнабић је говорила о формирању Владе Србије, на које се и даље чека.

Биће много промена (у новој влади). Биће значајне промене и у Закону о министарствима. Нека министарства ће се делити и имаћемо нека нова министарства. И биће доста нових лица у влади.

* Хоће ли Горан Весић бити министар?

- Не могу да кажем то, али волела бих да видим Горана у свом тиму, на један или други начин. Он је изузетно ефикасан, стварно јако, јако посвећен и човек који се никад није либио да учи, да стиче нова знања, да буде у корак са трендовима. То је оно што нама треба у влади, тако да бих волела да га видим у свом тиму.

* Донекле сте нам онда и дали одговор.

- Па, може и тако, а може и некако другачије у тиму. А у тиму ће свакако бити.

* Да ли ће Небојша Стефановић остати у влади?

- Нећу одговарати на то питање, јер су то персонална решења.

* Разумем да је то питање за ваше страначке органе, али мене занима ваше мишљење у смислу да је то човек о којем су високи функционери СНС говорили веома озбиљне оптужбе. Занима ме да ли ви имате поверење да радите с њим?

- Ја сам поносни члан СНС, члан Председништва и један од потпредседника СНС. Поносна сам бескрајно што радим раме уз раме са Александром Вучићем. И како год било, ја сам човек странке. Ја, као председница Владе или мандатарка за нову владу, радим са тимом за који странка, а на крају крајева и наши коалициони партнери, мисле да је најбољи тим. Ја не бирам лично цео тим, већ радим са најбољим квалитетом који ми као странка кажемо да је ту и да постоји.

* Разумем да је то одговор који дугујете јавност и због тога сам питала и због тога инсистирам. Просто, преозбиљне оптужбе су биле.

- Кад оптужбе буду доказане, што је на правосудним органима, а ја верујем институцијама наше државе, ја ћу то онда на тај начин узети у обзир. Небојша Стефановић је и министар у тренутној влади и ја са Небојшом јако добро сарађујем.

О Русији и санкцијама

Брнабић је говорила и о актуелној ситуацији када је у питању рат у Украјини и позицији Србије у актуелном политичком тренутку.

* Претходних недеља сведоци смо притисака на Србију да уведе санкције Русији. Како ти притисци изгледају? Шта то вама кажу западне дипломате? Уколико не уведене санкције, ми ћемо урадити - шта?

- То траје већ неколико месеци зато што је од почетка рата у Украјини Србија на крају остала као једина земља на европском континенту које није увела санкције Руској Федерацији... Али ми смо на крају једина земља која за јоту није променила своју позицију и у том смислу ми и даље бранимо ту позицију и та позиција је потпуно јасна.

Још једном да кажем сасвим јасно и за наше грађане и за наше стране партнере: наша позиција у томе није неутрална! Ми смо и у закључку Савета за националну безбедност јасно осудили агресију на Украјину као кршење основних принципа међународног права, зато што то представља повреду територијалног интегритета једне међународно признате државе. Али смо такође у том закључку, ког се и данас држимо, рекли да није у нашем националном интересу да уводимо санкције Руској Федерацији.

Има и других ствари зашто ми не уводимо санкције Русији. Није ни само због енергетике! То јесте наравно и зато што је Руска Федерација једна од тих великих сила која брани територијални интегритет Србије у Савету безбедности Уједињених нација. Има ту још неколико разлога, укључујући тај што смо ми били под ужасних санкцијама деведесетих и што наш народ није за те санкције.

Ми смо осудили агресију, прикључили се резолуцијама Уједињених нација и такође декларацијама Европске уније које то осуђују. Једина разлика, велика свакако, у томе је што ми нисмо увели санкције и не намеравамо.

* Владимир Путин прети атомским оружјем. Можете ли да замислите сценарио да се те претње остваре и да ми останемо, као што сте рекли, једини у Европи који нису увели санкције. Можете ли да схватите какве су генерацијске последице тога?

- Ми осуђујемо агресију и мислимо да је то повреда међународног права, као што је била повреда међународног права бомбардовање тадашње СРЈ, кад 19 НАТО земаља бомбардује СРЈ без икакве одлуке или чак само консултације у Савету безбедности УН. За мене је то агресија, чисто као суза агресија!

Ако је питање да ли смо ми на правој страни историје - ми смо апсолутно на правој страни историје! Ми смо једна од ретких земаља на свету које неселективно поштују и примењују принципе међународног права, као и повељу УН. Постоје неке ствари које су црвене линије. Те црвене линије су принципи међународног права.

* По цену да се изложимо санкцијама ЕУ?

- Ја мислим да је председник Александар Вучић био потпуно јасан кад је и он причао о томе. Ако ви дођете до тога да би вам неко буквално ставио пиштољ на главу и каже: или ћеш урадити то, или ћу те ја убити... А нама би реално било убиство да неко каже, ок повући ћемо све наше инвестиције из Републике Србије... Онда је то тренутак када ми морамо да размислимо да ли да мењамо ту нашу позицију. Мени је незамисливо да дође до тог тренутка из неколико разлога.

* Јесу ли инвестиције једна од тих ствари којима нам прете?

- Зависи. Имате неке државе чланице ЕУ које нам прете, имате неке које нам никада нису поменуле повлачење инвестиција. Имате неке које прете укидањем безвизног режима имате - ја заиста то никада нисам чула од званичних представника ЕУ и Европске комисије - али је било одређених представника држава чланица. претили су разним стварима, али су инвестиције нешто што је најјача претња.

* Председник Вучић је заказао обраћање за 8. октобар. Неколико пута је најављивао и одлагао. Да ли нас заиста чека нешто крупно, да ли ће нешто велико рећи?

- Како не! Притисци на Србију су најгори од 1999. године. А притисци на Србију су зато што јесмо земља која у потпуности поштује принципе међународног права. И кад год погледају у нас, мени се чини да виде своје лицемерје. И како да одговоре на оно питање које поставља Александар Вучић на сваком састанку: а када се сви толико борите за териоријални интегритет Украјине, што и ми поштујемо, зашто вам је био повредив територијални интегритет Србије? Како за нас није важио тај основни принцип међународног права? Нема одговора.

О економској ситуацији

Брнабић се током разговора осврнула и на актуелну економску ситуацију и дала одговоре на питања која занимају све грађане.

* Хоће ли грејна сезона почети на време?

- Да! Оно што ми гледамо свакодневно... Ја сам чак и јутрос пре него што је председник Александар Вучић отпутовао за Будимпешту... Гледали смо, веровали или не, заједно и каква ће бити временска прогноза и каква ће бити ова зима и какав је октобар. Делује да ће октобар бити нешто топлији него што је стандард за октобар, што је добро, али ми ћемо кренути са топлим пробама. Али нам је сваки дан важан и свака уштеда је важна зато што ће то значити више пара за неке нове пројекте који нису у области енергетике.

Али је важно, верујте да свака озбиљна држава и државници у овом тренутку гледају временску прогнозу. Ми планирамо резерве до краја грејне сезоне, до краја зиме, практично планирамо закључно са крајем марта. Ми смо за сваки случај набавили још енергената да имамо у резервама и за локалне самоуправе, ако негде нешто искочи.

Да ли ће бити несташица? Дајемо све од себе да не дођемо у такву ситуацију. Каква ће бити зим,а у смислу шта ће се дешавати са гасом, видимо сада и какви су проблеми са Северним током. Хвала богу што смо захваљујући озбиљности државе Србије и иницијативи председника Вучића завршили Балкански ток, да смо завршили гасовод кроз Бугарску, кроз Србију, што нам даје стабилност... Не знам где бисмо данас били да то нисмо урадили.

Дајемо све од себе да не буде рестрикција струје и заиста се озбиљно припремамо за то, што укључује наравно и мере штедње. Ми смо одлучили да наше грађане финансијски наградимо за штедњу, дакле оно што креће сад од 1. октобра. Увели смо посебне мере за државне објекте, видели сте да су укинули и и ову декоративну расвету.

* Све је поскупело. За оно што је требало да пре неколико месеци 1.000 динара у продавници, сада је и дупло скупље. Докле ће бити таква ситуација са инфлацијом?

- Док траје оваква ситуација у свету, а пре свега у Европи. Велики део те инфлације је увезен, та инфлација је свуда. Ми се трудимо и успевамо је да раст плата и даље буде процентуално виши од инфлације, тако да ми имамо реални раст плата.

* Минималац је повећан на 40.000 динара, али сложићемо се да 40.000 динара није довољно за живот.

- Сложићемо се, без икакве сумње! Али ћемо се такође сложити и да је пре само 11 година био 150 евра, а данас се приближава 350 евра.

* Колико дуго вама траје тај новац? Колико дуго можете да живите са 40.000 динара?

- Неколико дана, претпостављам.

Само да кажем још једну ствар која ми је важна. Ми смо дошли на незапосленост од 8,9 одсто и оно што је ту важно, ево, минимална зарада. То су неке теме које су ми важне, за које смо се ми толико борили, и то је некако сврха нашег бављења политиком.

Ово је раст минималне зараде у динарима од 2012. до 2022. године. Истовремено имамо континуиран пад стопе незапослености, дошли смо на 8,9 одсто. Просечна нето зарада у Србији такође континуирано расте. Ми често причамо о минималцу, док не причамо о просечној нето заради. Тако да се боримо и ја се опет надам да ћемо имати још боље резултате. Оно што је нама циљ је да 2026. године просечна зарада у Србији буде 1.000 евра, мислим да је реално.

Извор: ТВ Блиц