Вести

БРНАБИЋ: ОПОЗИЦИЈА НЕМА ПОЛИТИКУ ОНИ САМО ЖЕЛЕ ДА ДОЂУ НА ВЛАСТ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић говорила је о јучерашњем финалном Извештају ОДИХР-а у којем је јасно наведено да су избори одржани 17. децембра 2023. године били фер, демократски и транспарентни. Брнабић је такође одговорила и на манипулације и лажи опозиције о наводним покраденим изборима.

"ОДИХР је дао један објективан извештај који чињенично констатује ствари. Помиње се крађа избора, али помиње се да су постојали извештаји о сумњи", рекла је Брнабић.

"Опозиција је тражила савезнике у Европском парламенту који су ту од њих подржали - зелени, европски социјалисти и демократе. Они су спремни да кажу било шта о Србији без обзира да ли је то истина или не. У Европском парламенту замерају Вучићу и никада му неће опростити то што он води политику самосталне суверене, независне земље, слободне у одлучивању и наравно да ће увек подржати Маринику Тепић, Лазовића, Ђиласа, Ћуту, јер су они раније водили политику у складу са интересом Европе. Никада му неће опростити што је Вучић рекао да Србија никада неће признати независно "Косово" у складу са повељом УН", рекла је Брнабић.

Како је рекла, колико год Ђиласова опозиција тврдила како овај извештај потврђује њихове лажи, они само желе да забораве тај извештај.

"Стефан Шенох је на њиховим медијима, на Н1, рекао "стекли смо утисак да су избори покрадени", пазите, утисак. Да вас подсетим, раније је било ово је страшно, то није европска земља, а након финалног извештаја ОДИХР-а чак и Шенох који је њихова узданица каже "када говорите о изборној крађи онда говорите о Граду Београду, а не о парламентарним". Па где то постоји таква крађа - крадете овде, а не крадете тамо", рекла је Брнабић и наставила:

"Не могу да трпим такве бљувотине о нашем народу, имате опозицију која говори све најгоре о нашим грађанима, траже санкције за њих."

"Петер Стано, иако су се трудили, јер им није једноставно да објасне све различите извештаје и брутално мешање у унутрашње ствари Србије, каже да извештај ОДИХР-а потврђује забринутост Европске уније и да се примене препоруке око локалних избора и Европска унија поздравља српске власти што су изразиле спремност да раде на препорукама. Ми на тим препорукама радимо до 2019. године, ми то радимо због наших грађана, ми желимо да наша земља буде демократска и слободна", рекла је Брнабић.

Опозиција прети насиљем

У програм се укључио главни уредник Информера Драган Ј. Вучићевић који је пустио снимак Здравка Поноша и Зорана Лутовца који прете насиљем и кажу да ће спречити одржавање избора.

"Нисам чула ове изјаве. Је л' то Понош рекао "СНС и њихови трабанти"? Како занимљиво! Он користи исту реченицу као и Грлић Радман. Видите како он цитира МСП Хрватске који никада ништа лепо није имао да каже ни о Србији ни српском народу. Невероватан је доказ повезаности Грлић Радмана и Поноша", рекла је Брнабић и додала:

"Тешко је коментарисати ту нашу вајну опозицију. Јуче је председник Вучић у Тирани рекао једну реченицу која је за мене била невероватно прецизна и објашњава због чега је Србија коју он води таква каква јесте. Поводом тачака које је избацио из документа, на питање како је успео, рекао је да је ситуација проста - имате политику или немате. Ми имамо политику. Не можете да пристанете на нешто друго. Опозиција нема политику, они само желе да некако дођу на власт, да их странци доведу на власт. Због тога они сваки дан мењају своје мишљење, своју тактику како би се дочепали власти и додворили странцима. Они раде оно што мисле да странци желе, а то је дестабилизација државе. Ово није први пут. Након мајских трагедија које су биле ужасне, прво су говорили "никако парламентарни избори". А онда - а само што пре избори, надајући се да ће те трагедије да им помогну да се некако докопају власти. Па је било "поново избори", а сад опет неће изборе."

Како је рекла, важно је разумети да не прете они Влади Србије, Вучићу, Ани Брнабић, прете грађанима Србије, као и привреди.

"Радници неће моћи да раде и тако мисле да изврше притисак на нас. Без обзира на све такве притиске оно што ћемо ми успети да задржимо је стабилна Србија, да сачувамо демократски поредак, права грађана", рекла је Брнабић.

Опозиција има већину, али немају мандате да то покажу

Брнабић је на тврдњу опозиције да има већину, али да немају мандате то да покажу рекла да да није то тако озбиљно, сви бисмо могли да се шалимо са тим, али да је проблем што је то опозиција у Србији - у свакој озбиљној држави морате да имате и озбиљну опозицију. А код нас бојкотују, пиште, вриште, дувају у вувузеле.

"Њихове поступке увек преносе медији у Албанији, Хрватској, онда све то пренесу светски медији и онда се направи да је Србија нестабилна земља. То све штети Србији. Они су опозиција само и искључиво Србији. Срђан Миливојевић говори оно што му Ђилас говори. Они желе да Србија не постоји, странци ће да дођу овде - странци да иду на теренску проверу, да испитују наше грађане, странци да овде лупе шаком о сто. Па да ли сте ви нормални?!", рекла је Брнабић.

На изјаву Танасија Маринковића да странци треба да дођу и испитују наше институције, судије, тужиоце рекла је да то никад нигде није било и да неће бити у Србији.

"За њих би био идеалан тај сценарио, да ми суспендујемо наш закон. Ниједан странац не може да га суспендује, може само Скупштина Србије! Кад они то траже, они траже да се суспендује и сама Скупштина. Дође ти странац и каже има да отвориш све. То се никада неће десити. Ја сам дубоко уверена да то нико неће захтевати, јер то нико не би могао да захтева од једне самосталне државе. Они хоће да пониште своју државу, то они траже од њих", рекла је Брнабић.

Како је рекла, замислите Немачку да неки странац дође код њих и каже "гутен таг, отворите ми све ваше базе података" - рекли би му "'ај ти право у лудницу".

Јединствени бирачки списак

"ОДИХР не само да не тражи ништа што је супротно нашим законима, већ су додали у реченици да "све што се ради са ЈБС мора бити у складу са стандардима који се односе на заштиту података". Оно што од њих нећете чути, они у тој препоруци о ЈБС кажу "да би се олакшало спровођење", тако да је то већ било могуће. Постојала је Радна група за верификацију ЈБС у којој је учествовала и Црта", рекла је Брнабић и додала:

"Погледајте препоруке ОДИХР-а за друге земље. Пољска има много тежу препоруку за ЈБС - "Могло би се размотрити стварање централног бирачког регистра". Хоћете да кажете да јер Пољска има овакву препоруку да су тамо избори нерегуларни? Па немојте стварно", рекла је Брнабић.

Нагласила је да када неко умре, обавести се референт и референт треба да га скине са бирачког списка. Такође, рекла је да се то не ради увек у реалном времену, али мора да се промени, као и да не може нико да гласа уместо некога ко је преминуо, али да се бирачки спискови свакако чисте.

"Ми од 2021. године имамо бирачки списак који је потпуно транспарентан и имате увид у број бирача по локалној самоуправи и то се ажурира на свака три месеца", рекла је Брнабић и додала:

"Да су они хтели одговорну државу они би увели базу бирачког списка. Па нису компјутери измишљени кад смо ми дошли на власт. Бирачки спискови су као небо и земља пре и после 2012. године, а посебно после 2021. године."

Како ће проћи опозиција на следећим изборима

Брнабић је истакла да искрено верује да нико не гласа за Ђиласа, за човека се зна да је отелотворење корупције.

"За 10 година на власти, сам је после тога пријавио 619 милиона евра. Притом је један силеџија, насилник. Нико не може да гласа за Маринику Тепић. Замислите да гласате за Срђана Миливојевића који зове странце да дођу и лупе шаком о сто. Нико за њих не гласа. Ја разумем да има велики број људи који можда гласају против нас, али не за њих. Мислим да ће то људе сад довести у неку апстиненцију, два пута да заокружите ту листу?", рекла је Брнабић.

О питању да ли ће бити нових избора

Брнабић је рекла да верује да ће се чекати рок до 3. марта, јер су огромни притисци.

"Честитам вам, имате заиста озбиљна сазнања, први сте о томе известили. озбиљни су притисци на Вучевића и Вучића да се формира власт у Београду, јер имамо већину. Вучић је нама замерио - да ли имамо легитимитет. Многи кажу да је легитимитет неспоран, јер је носилац листе за Град Београд био Александар Јерковић. Али нисам сигурна да смо убедили ни Вучића ни Вучевића. Нама Вучићев савет много значи", рекла је Брнабић и додала:

"Ја сам за формирање већине, јер мислим да постоји легитимитет, мислим да су људи уморни од избора, да су непотребни и прилично сам сигурна да бисмо имали много више гласова. Немамо време да губимо, има много ствари да се уради у Београду. За мене је овај извештај ОДИХР-а ставио тачку на све лажи. Ја разумем Вучића, стално поставља више стандарде у политици, не жели да се стекне утисак да СНС ради оно што је радила ДС у време Ђиласа. То су грађани Србије много скупо платили. Кад немате политику то грађани скупо плате", рекла је Брнабић.

Како је рекла, зна да председник Републике Србије Александар Вучић не жели да икада буде постављено то питање легитимитета и волела би да су избори за нама, као и да мора да се ради и да је људима доста избора.

"17. децембра Србија је више него јасно рекла шта жели, више од милион гласова разлике. Мислим да ће они наставити кампању која се пре свега тиче да Вучић не може да више позајми свој лик или име било којој листи. То им је једини циљ. Ово са међународном истрагом им је пропало", рекла је Брнабић.

Срђан Миливојевић признао да су тражили санкције за Србију

Брнабић је рекла да је став опозиције о сопственој земљи такав да треба да дође странац и лупи шаком о сто и каже ко ће да води ову земљу.

"А то ће наравно бити они и они ће сутра да признају Косово и Метохију, уведу санкције Русији, (прогласе) геноцид у Сребреници. Али то неће моћи, Србија је независна и слободна земља", рекла је Брнабић.

"Опозиција је правила читаву кампању која је за и против Вучића. То им је била најглупља кампања, јер Вучићев труд и рад и дисциплину неће моћи да победе", рекла је Брнабић и додала да су у кампањи само говорили да су против Александра Вучића.

"Кампања им је почела најстрашнијим увредама на рачун Вучића и његове породице, оца, мајке. Најгоре инсинуације за његову мајку, за брата, да му дете није дете, да му отац није отац. То је био фестивал мржње према Вучићу и његовој породици. Сметала нам је мржња, ужаси које сте причали, јер сте тиме напали сваку породицу у Србији, јер сте тиме рекли да је океј нападати породицу", рекла је Брнабић и додала:

"Ми се поносимо Вучићем. Народ их је казнио јер су водили такву кампању, а друго - народ је гласао јасно за Александра Вучића."

О Станковићу који је тражио да се "забрани" име Александра Вучића

"Човек зна да то иде уживо пренос и није га срамота да то прича и то у страној земљи. Пред избор 2020. године имали су сличан предлог - мора да се забрани Вучићу да позајми име било којој листи, а питање је и да ли би му требало дозволити да гласа. Ваљда он нема та основна људска права. Отишли су у неко лудило, неки екстрем", рекла је Брнабић.

Такође, рекла је да би било лепо да се врате у неке коридоре стварног света и реалности.

"Свакој озбиљној држави треба озбиљна опозиција", завршила је Брнабић.

Извор: Информер ТВ