Вести

БРНАБИЋ: ПРЕДСТАВНИЦИ ОПОЗИЦИЈЕ СУ ТАОЦИ ДРАГАНА ЂИЛАСА И ЊЕГОВЕ ВОЉЕ

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић рекла је поводом састанка посланичких група власти и опозиције о препорукама ОДИХР-а о изборним условима, који су чланови опозиције напустили, да опозиција нема жеље за дијалогом и истакла да је власт била спремна на разговор и компромис.

Како је рекла, опозиција која је нон-стоп причала да је неопходно применити препоруке ОДИХР-а, сада одбија да разговара о тим препорукама.

"Како ја ставим на сто план за имплементацију ОДИХР препорука, они тако ставе на сто нешто друго. У понедељак, кад смо имали први састанак, ја ставим на сто ОДИХР препоруке и кажем "ево извештај шта је до сада урађено, хајде да видимо како ћемо даље да радимо заједно". Они кажу "нас то не занима, ево наши захтеви за вас". Ја кажем "добро, захтеви по страни, хајде да причамо о ОДИХР-у, око овога имамо слагање, хајде да покажемо људима да можемо да разговарамо и да можемо те ствари да имплементирамо". Они кажу "не, то је мање битно, ево наших захтева"", објаснила је Брнабић.

Како је навела, направила је уступак да би се наставио дијалог, па је позвала опозицију да разговарају о њиховим захтевима.

Подсетила је на три захтева опозиције и навела је да је изашла у сусрет за прва два, да се формира комисија за увид у бирачки списак и да се разговара о медијима у изборном процесу.

Навела је да трећи захтев опозиције, да се београдски избори одрже истовремено са изборима у осталим локалним самоуправама у Србији, није могла да испуни, јер је, како је рекла, тај захтев против закона и супротан са демократским нормама.

Подсетила је да је београдске изборе расписала за најкаснији могући датум и оценила је то био компромис према опозицији, што је урађено на експлицитну молбу председника Александра Вучића, који је, како је навела, тражио да се покаже демократски капацитет и толеранција.

Додала је да није желела да услиши захтев опозиције да се промени закон, па да се локални избори у остатку Србије могу одржати на исти дан као београдски јер, како је навела, не жели никоме да скраћује мандат.

"Зато што не желим да отварам такву пандорину кутију, у којој нико, ни грађани, а ни онај ко добије мандат од грађана, не знају више на колико су тим људима дали мандат. Ако неко жели да поднесе оставку, изволите људи, поднесите оставке. Али ако не жели да поднесе оставку, не може му нико скраћивати мандат", закључила је Брнабић.

Брнабић је навела да је као председница Владе тражила од Владине радне групе да предложи измене и допуне пет закона којим би било испуњено седам препорука ОДИХР-а, али да опозиција није желела да их разматра.

Брнабић је додала и да је поменуте измене и допуне послала опозицији, као и организацијама цивилног друштва, којима је захвалила на учешћу и предлозима.

Коментаришући то што су састанку присуствовали и амбасадори, Брнабић је рекла да је она иницирала дијалог, али да она није од оних којима, како је рекла, странци треба да говоре шта да ради.

"Ја нисам она која слуша странце у смислу да ми они издају наредбе, за мене су странци важни партнери, према њима се понашам са уважавањем, посебно са онима који поштују суверенитет Србије, још више са онима који поштују и њен територијални интегритет", нагласила је Брнабић.

Брнабић је додала да се на данашњем састанку амбасадори нису јавили за реч, већ да су били присутни у својству госта.

Говорећи о критикама лидера Новог ДСС-а Милоша Јовановића поводом тога што је састанку присуствовао амбасадор Сједињених Америчких Држава Кристофер Хил, истакла је да је тиме показао завидан степен циничности и лицемерја јер је он у коалицији са Србијом против насиља чији су чланови, како је рекла, молили за резолуцију Европског парламента која, како је рекла, експлицитно тражи укидање суверенитета Србије.

Истакла је да је опозиција далеко већу пажњу посветила Европском, него нашем парламенту, као и да су чак и током данашњег састанка у Народној скупштини, неки опозиционари били у немачком Бундестагу.

"То им је било важније од разговора са посланицима у српском парламенту, председницом парламента и организацијама цивилног друштва око изборних услова", рекла је Брнабић.

Навела је и да опозиција "слепо слуша" ставове европарламентараца, и подсетила да је известитељка за Косово Виола фон Крамон више пута рекла да Србија мора да призна Косово као независну државу и да не сме да му блокира европски пут и чланство у УН.

Говорећи о резолуцији о геноциду у Сребреници, Брнабић је истакла да је то "страшна ствар" и за све Србе, Србију, Републику Српску и БиХ и да има много странака, углавном окупљених око коалиције Србија против насиља, које су много допринеле тексту такве резолуције и да се то користи као притисак на српски народ.

"И ви имате снаге у Србији које отворе широм врата да та тема наставља да буде злоупотребљавана од различитих страних сила за притисак на српски народ", закључила је Брнабић.

Извор: Танјуг/Б92