Вести

БРНАБИЋ: СРБИЈА СЕ ГРАДИ И ОБЕЋАНО ИСПУЊАВА

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је приликом полагања камена темељца за Регионални научно-технолошки парк у Крушевцу да ће у тај пројекат бити уложено 16 милиона евра, а да ће радови бити завршени у октобру 2025. године.

Брнабић је честитала Крушевцу и Крушевљанима што тиме практично стају у ред градова као што су Београд, Нови Сад, Чачак, Ниш, Крагујевац, који ће имати научно-технолошки парк.

"На Крушевцу је можда још већа обавеза и још већа одговорност, а то је да ово буде регионални центар за напредне технологије, за напредну индустрију, за читав развојни округ па и шире", поручила је Брнабић.

Брнабић је истакла да је у Крушевцу била на Видовдан 2021. године, на молбу тадашњег градоначелника Братислава Гашића и да се тада родила идеја о Регионалном научно-технолошком парку у Крушевцу чија је изградња почела за само две и по године.

"То је некада за Србију било незамисливо, а данас је стандард. Србија нема времена за губљење, зато што морамо сваки дан да урадимо нешто, да остваримо све оне потенцијале које Србија има, а има их још много", поручила је Брнабић.

Брнабић је додала да је за две и по године завршено пројектовање, да су нашли финансирање, потписали уговор о финансирању са Европском банком за обнову и развој која даје најповољније могуће кредите, а да је затим све то ратификовано у Скупштини, расписан тендер, изабрана најбоља понуда и кренуло се у изградњу.

"Увек је важан дан када почињете нешто ново. А ми сада почињемо да градимо још један од оних пројеката које смо обећали читавој Србији и целом нашем народу у оквиру програма "Србија 2027 - Скок у будућност". Многи су мислили када смо представили тај План да су то само бајке, маштарије, да није могуће све то урадити за четири године. Али видите да се ради и видите да сваки дан почињемо или настављамо неки од тих пројеката", рекла је Брнабић.

Додала је да је сигурна да ће све што је обећано бити испуњено до краја 2027. године и да ће се тиме обезбедити да се у Србији још додатно боље и квалитетније живи.

"Сигурна сам да ћемо постићи циљ да просечна плата у Србије буде макар 1.400 евра, а да просечна пензија и минималац буде најмање 650 евра. А да бисмо тај циљ постигли, морамо да урадимо све оне пројекте које смо обећавали. И ово је један од важних пројеката које морамо да урадимо да бисмо достигли циљеве које смо обећали нашој земљи и нашем народу", рекла је Брнабић.

Брнабић је позвала Крушевљане да научно-технолошки парк почне да ради чим буде завршен јер је, како је рекла, много времена изгубљено од 2012. године.

"Превише времена и прилика је пропуштено. Превише послова угашено. Превише каријера уништено. Превише породица остављено без посла. Много тога смо надокнадили до ове 2024. године. Створили смо заједно у последњих 11 година преко 550.000 радних места", рекла је Брнабић.

Додала је да може да се оствари да "Србија буде оно што Србија јесте", а то је, како је истакла, сигурно једна од најуспешнијих, ако не и најуспешнија земља у Европи.

"То ми можемо да будемо. То Србија има у себи. То наш народ има у себи", поручила је Брнабић.

О притиску са запада говори човек са листе која није дала већину у Београду

Брнабић је указала да о притисцима са запада због којих је наводно Српска напредна странка одлучила да се иде на нове београдске изборе говори одборник са листе "Ми - глас из народа" која управо није дала већину за формирање власти у престоници.

Брнабић је тако прокоментарисала изјаву Борислава Антонијевића са листе "Ми - глас из народа" да је Српска напредна странка подлегла притисцима са запада и да се због тога иде на нове изборе у Београду.

"Невероватно да је то неко ко је са листе "Ми - глас из народа" могао да каже, посебно он који је у ствари говорио да они не желе да иду у коалицију са листом Александар Вучић "Београд не сме да стане" и да је то њихов принципијални став. И човек који је рекао да је можда дошло време да се не праве непринципијалне коалиције", рекла је Брнабић.

Како додаје, није сигурна "шта је тај човек желео да каже" пошто је рекао да не би било фер "да смо узели оне одборнике са листе који су желели да се придруже и да дају већину".

"Александар Вучић је рекао политика није математика и тај легитимитет би био упитан. Да, имамо математичку већину, али легитимитет би био упитан. Тако да нисам онда сигурна баш шта тај човек жели да каже, пошто нису хтели да дају већину", рекла је Брнабић.

Нека се њихова зове "Насиљем против Србије" - Шидер, Шенах и Рот

Брнабић је оценила да опозиција тиме што тражи да се из имена листе "Србија не сме да стане" избаци име Александра Вучића жели да га дисквалификује "јер не могу да победе ниједну листу која носи његово име".

"Они нису за демократију, они су против Александра Вучића и то је све. Ја мислим да би било фер за све грађане Србије, а посебно за Београд који иде на нове изборе да се њихова листа уједињене опозиције зове како јесте - "Насиљем против Србије - Шидер, Шенах и Рот", а да се наша листе зове именом једног Србина, Александра Вучића и то је основна разлика између наших листа", рекла је Брнабић.

Како је рекла, не зна како је то сад одједном недемократски оно што ради читав свет и што се радило до сада и у Србији "када су њихови били на власти".

"Није то до демократије. То је до тога да они знају као што су рекли и у Бриселу и у Стразбуру да они не могу да победе ниједну листу каква год она била и на ком год нивоу то било у Србији ако та листа носи име Александар Вучић, па онда ако не можете да победите онда га дисквалификујете. Тако они мисле да ради демократија", рекла је Брнабић.

Брнабић примећује да је назив листе изгледа најважнија тема "без обзира на демократске принципе, демократске стандарде, демократске норме, како у Србији, тако и у иностранству", укључујући и земље као што је Немачка, Француска, Италија, Шпанија, Сједињене Америчке Државе, где је, како је рекла, свуда дозвољено да председник Републике позајми своје име листи којој жели да подржи.

Брнабић је подсетила да је бивши председник Борис Тадић такође позајмио своје име Демократској странци на изборима на свим нивоима.

"И то тада није представљало проблем ни за невладине организације, организације цивилног друштва, као што су Грађанске иницијативе, Прогласи", рекла је Брнабић.

На сваком Научно-технолошком парку је да види који су потенцијали и идеје локалне привреде

Брнабић је изјавила да је на сваком Научно-технолошком парку да види који су потенцијали и идеје локалне привреде, као и да је важно да људи који воде ту организацију одлуче чиме ће се бавити компаније, стартапови, микропредузећа и развојни центри већих компанија.

"Важно је да цео тим који буде водио ову организацију, увеже и образовне институције у читавом округу, али и локалне самоуправе и привреду и онда се одлучује које ће то бити основне теме којима ће се бавити компаније, стартапови, мала микропредузећа, и развојни центри већих компанија", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да већ постоји развијен систем у коме компаније, у оквиру Научно-технолошког парка, добијају стручну, саветодавну, правну помоћ.

"То је све укупна услуга која се пружа једној стартап компанији, да она може да види које идеје је могуће остварити", истакла је Брнабић.

У Крушевцу, Научно-технолошки парк ће бити смештен на локацији бивше управне зграде Хемијске индустрије "Жупа" у Дедини и заузеће површину од 1,6 хектара, а Брнабић је указала да се реновирањем зграде "Жупе" чува индустријско наслеђе.

"Ми нећемо рушити стару граду "Жупе", већ ћемо је реконструисати. То смо радили са старом ложионицом која 2025. године пуни 100 година у Београду, то радимо сада у Крагујевцу са Институтом за семе, чија зграда обележава 100 година", рекла је Брнабић.

У оквиру зграде Научно-технолошког парка у Крушевцу биће изграђене конференцијске сале и 39 пословних модула намењених за рад технолошко и истраживачки оријентисаних компанија за више од 200 корисника.

У другом делу је планирано 14 производних модула од по 280 метара квадратних, а укупна површина хала је око 4.000 метара квадратних.

Извор: Танјуг