Вести

БРНАБИЋ: У ТИРАНИ ПОСТИГНУТ ВЕЛИКИ ДИПЛОМАТСКИ УСПЕХ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да је у завршној декларацији самита земаља Југоисточне Европе и Украјине на инсистирање председника Србије Александра Вучића избачен термин "земља", чиме је, како је рекла, потврђен суверенитет Србије и постигнут велики дипломатски успех.

"Да то није било прихваћено, онда би се наша аутономна покрајина Косово и Метохија тамо појављивала као земља учесница самита. На томе је председник Александар Вучић инсистирао и издејствовао да се то промени, да се тај део избаци. Ми смо тако у једном изузетно важном дану на једном изузетно важном самиту из свих докумената и декларација практично то избацили и потврдили наш суверенитет", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да је то "огромна ствар у тешким околностима".

Поред тога, додала је да је, захваљујући Вучићу, избачена формулација о неопходности увођења санкција Руској Федерацији, као и део о малигном руском утицају.

"Ми заиста не видимо малигни руски утицај у Србији, ни на Западном Балкану. Али ако причате о малигним утицајима страних држава, онда свакако можете да разговарате о малигним утицајима различитих страних држава", истакла је Брнабић.

Према њеним речима, избацивање тих делова и формулација из декларације представља велики дипломатски успех Србије.

Додала је да то указује на "огромну храброст" председника Вучића.

"Да ви пред таквим скупом кажете: "Ово је нешто што је неприхватљиво за нас и ми се са тим нећемо усагласити" и да се то усвоји - то није лако. Рекла бих да је ово једна једна од најтежих ствари које он успео да уради у последње време", рекла је Брнабић.

Извор: Танјуг/ТВ Прва