Вести

БРНАБИЋ: УЛАЖЕМО МНОГО У ПУТНУ ИНФРАСТРУКТУРУ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић рекла је да је општина Босилеград, са око 60 одсто вакцинисаног пунолетног становништва против Ковида-19, задала домаћи задатак и много богатијим и већим локалним самоуправама.

Брнабић је током своје посете Пчињском округу навела да је Босилеград у првих десет локалних самоуправа по укупном броју вакцинисаних, као и да је "лидер у вакцинацији" младих од 18 до 30 година.

"У Босилеграду је преко 26 одсто (младих) вакцинисано, просек у тој категорији у остатку Србије је и даље, нажалост, 17 одсто. Што је већи проценат вакцинисаних, то су људи заштићенији, месец дана у Босилеграду није било новозаражених, што показује како вакцина штити", навела је Брнабић.

Брнабић је додала да у Пчињском округу само Врање има око 50 одсто вакцинисаних пунолетних, а да је та стопа у Бујановцу испод 30 одсто.

Говорећи о развојним пројектима који би требали да буду у предстојећем периоду спроведени у том крају, Брнабић је навела да је приоритет и даље инфраструктура.

Брнабић је изјавила да Влада има амбициозне планове за југ Србије и да се завршавају коридори који се деценијама нису завршавали, као што је коридор 10.

Брнабић је приликом посете Босилеграду обишла општинску фабрику Босилеград и Дом здравља у овом граду а као капитални пројекат у инфраструктурној области навела је железнички коридор 10, који ће се радити заједно са партнерима из Европске уније.

"То ће бити највећи инфраструктурни пројекат Европске уније, не само у Србији него и у овом делу Европе за који ћемо преко Инвестиционог фонда за Западни Балкан, само за деоницу од Београда до Ниша добити око 600 до 700 милиона евра бесповратних средстава", рекла је Брнабић.

Додала је да се сада ради на процени вредности железничког коридора 10 од Ниша односно од Брестовца до Прешева и границе са Северном Македонијом.

Истакла је да се паралелно са овим улаже и у путну инфраструктуру и на регионалним и локалним путевима, где се из републичког буџета помаже локалним самоуправама да сређују путеве на својим територијама.

"То ћемо наставити и даље да радимо јер су путеви најважнија ствар да људи остају да живе тамо где су рођени, да инвеститори долазе али и да локална привреда лакше дође до својих тржишта и својих купаца", истакла је Брнабић.

До 2025. године широкопојасни интернет у целој Србији

Брнабић је најавила да је план да се до 2025. године заврши увођење широкопојасног интернета у целој Србији.

Према њеним речима, то је огромно улагање које се ради заједно са Европском банком за обнову и развој и неопходно је како би се млади задржали у крајевима где су рођени, као и да би се инвеститори заинтересовали за улагање.

"Поред тога, преко Министарства привреде улажемо у комплетно инфраструктурно опремање индустријских зона, где локалне самоуправе треба да се пријаве и они раде суфинансирање. Такође, сваке године имамо позиве за финансирање микро, малих и средњих предузећа, и то како директно финансирање, тако и куповину опреме", истакла је Брнабић.

Додала је да се паралелно с тим, Влада Србије бори за сваког страног инвеститора и навела да се никада раније нису одвајала већа средства за наше предузетнике, за локална мала и средња пердузећа и за индустријске зоне и да ће се то улагање и наставити.

Говорећи о локалним улагањима навела је да се планира да се преко Канцеларије за управљање јавним улагањима у предшколску установу уложи 108 милиона динара за Предшколску установу Дечија радост за коју је тендер већ расписан.

Брнабић је нагласила да садашња Влада Србије води рачуна о помоћи подручјима где живе националне мањине, као што је и Босилеград где се око 99 одсто становника изјашњавају као Бугари.

"Активирали смо и фонд за националне мањине 2017. године и то после 15 година колико није био активан", истакла је Брнабић.

Говорећи о проблему наталитета навела је да је он присутан не само у Србији, него и у целој Европи и да је јуче са председником Србије разговарала о томе како додатно може да се стимулише наталитет.

"Никада се није више издвајало за прво, друго, треће дете и за породиље него што се издваја сада преко Закона о финансисјкој подршци породицама са децом", рекла је Брнабић и додала да се гледа како да се та помоћ и повећа.

Не коментаришем лажи Беливука, психопате и кољача

Брнабић је изјавила да не жели да коментарише изјаве вође криминалне групе Вељка Беливука, јер су то, како је рекла, речи психопате и кољача који отворено лаже.

"Он каже да није ни убица ни криминалац тако да нећу даље коментарисати отворене лажи психопате и кољача које су политички усмерене", рекла је Брнабић одговарајући на питања новинара.

Навела је да Беливук, као и сви који су оптужени, па и за најтежа и најбруталнија кривична дела, има право да говори шта год жели у својој одбрани, али да је суштина у томе како други употребљавају његове речи.

"Суштина је у томе како други и у коју сврху други употребљавају његове речи психопате и кољача и да ли користе реч психопата да би промовисали своју политичку агенду и покушали председника Србије Александра Вучића да скину са власти свим техникама и методама, па чак и тиме да им као партнер на том послу буде неко као што је Беливук", додала је Брнабић.

Владичин Хан носилац развоја у Пчињском округу

У склопу посете Пчињском округу Брнабић је заједно са првим потпредседником Владе и министром просвете, науке и технолошког развоја Бранком Ружићем, обишла и општину Владичин Хан.

Званичнике су дочекали председник ове општине Горан Младеновић са сарадницима и директорка ПУ "Пчелица" Емилија Влахова, у чијем друштву су обишли нови вртић "Звончица" који је, захваљујући помоћи Владе, изграђен у насељу "Колонија".

За изградњу новог вртића издвојено је приближно 30 милиона динара, при чему је Министарство привреде учествовало са 21 милион, а Општина Владичин Хан са девет милиона динара.

Брнабић је том приликом најавила даља улагања у ову општину, и пренела да је са градским челницима разговарала о решавању проблема водоснабдевања у висинским деловима града и удаљеним месним заједницама, као и о смањењу тренда незапослености.

"На том пољу је доста урађено у претходном периоду. Отварањем фабрике "Теклас" и изградњом Kоридора 10, незапосленост је са 30 смањена на 13 посто, али ће Влада Србије, заједно са општином, радити на пружању подршке малим и средњим предузећима", поручила је Брнабић.

Брнабић је рекла да је у Владичином Хану до сада била само једном, када је отворен ауто-пут Коридор 10, те додала да је дошла како би се видело шта је урађено од локалних пројеката, шта тек треба да се уради и шта су приоритети.

"Драго ми је што чујем да решавамо проблем који смо ставили пред себе 2018. године, а то је да полако све људе у предшколским и другим образовним установама пребацимо са рада на одређено време на рад на неодређено време", рекла је Брнабић.

Навела је да је то био један од приоритета јер су, додала је, људи и годинама радили на одређено време.

Брнабић је истакла да ће се наставити са повећањем плата и у образовном систему.

Навела је да је у Владичном Хану незапосленост у једном тренутку била и преко 30 одсто, а да је сада 13 одсто.

"То је много боље, али и даље нешто више од републичког просека тако да морамо додатно да радимо. Мој предлог је да видимо са Министарством привреде како додатно да помогнемо микро, малим и средњим предузећима, привредницима и предузетницима из Владичиног Хана", рекла је Брнабић.

Истакла је да се одваја више него икада средстава за директну финансијску подршку предузетницима и микро, малим и средњим предузећима, као и за куповину опреме.

Брнабић је рекла да су за њу тренутно кључна два пројекта од којих је први пројекат водоснабдевања, односно замене и проширивања водоводне мреже.

"То ћемо радити преко Канцеларије за управљање јавним улагањима. То је доста амбициозан пројекат за Владичин Хан вредан 236 милиона динара", рекла је Брнабић.

Други кључни пројекат је, додала је, пројекат постројења за пречишћавање отпадних вода.

Извор: Танјуг