Вести

БРНАБИЋ: ВУЧИЋ УЖИВА ВЕЛИКО ПОШТОВАЊЕ ЕВРОПСКИХ ЛИДЕРА

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је да ће председник Србије Александар Вучић на самиту у Прагу имати изузетно тешке састанке и да ће, ако се узму у обзир чињеница да Србија није увела санкције Москви, бити сам против свих учесника.

"У Прагу ће сигурно бити под бруталним нападом и баражном паљбом, биће изложен питањима - зашто нисмо увели санкције, зашто смо једини, каква је наша спољна политика", рекла је Брнабић и нагласила да не би била у кожи председника.

Додала је да ако само помислимо да је Србија једина земља која није увела санкције Москви, а осудили смо дешавања у Украјини, онда видимо да ће председник Вучић тамо бити не један на 27 лидера већ сам против њих 40.

Брнабић је додала да ће се на самиту постављати и питање да ли су ставови Србије у складу са европским вредностима.

О каквим европским вредностима причамо само ако видимо њихова обећања Северној Македонији, Албанији, запитала се Брнабић.

Према речима Брнабић, користиће све за бруталне нападе на Србију, али, како је нагласила, срећом Вучић ужива велико поштовање европских лидера.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је увек ту за нас, да нас чује, навела је Брнабић.

Подсетила је да је у Јапану имала прилику да разговара са председником Европског савета Шарлом Мишелом, који јој је рекао да разуме да је тешко, али да моли да председник Вучић буде у Прагу јер нико тако добро не брани и не образлаже позицију Србије.

Мишел је нагласио да желе да се европски пут Србије настави, али да је за њих важно да Вучић буде на Самиту и образложи спољну политику јер је то нешто што сви прате.

Додала је да је председниково излагање значајно јер је онда пријатељима Србије у ЕУ лакше да бране позицију Србије.

Састанци ће како је оценила бити изузетно тешки.

"Не била му у кожи, некада се осећате као црна овца, ... треба много менталне посвећености и енергије да браните позиције Србије, да кажете све и не поклекнете под притиском, да чувате самосталност одлучивања", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да су велике силе почеле селективно да примењују међународно право и да га тумаче како год хоће.

"На европском континенту Повеља УН се преломила на кичми Србије", подсетила је Брнабић и додала да је НАТО агресија на Србију чиста као суза и да сваки изговор који нађу као оправдање говори о њиховој селективној примени међународног права.

Приоритет решавање проблема, влада у уставном року

Брнабић је изјавила је да се влада свакодневно труди да обезбеди да у Србији током зиме не буде рестрикција и да реши бројна тешка питања, што је, како је оценила, много важније него да дане користи само за формирање нове владе, која ће бити оформљена у уставним роковима.

"Све је то важније него да сваки дан користимо за формирање нове владе, могли сте да бирате шта ћете урадити, шта је важније", рекла је Брнабић и поновила да ће Србија добити нову владу у уставним роковима.

Оценила је да то што још нема нови кабинет, што је влада у техничком мандату највише критикују они аналитичари и стручњаци, који говоре да влада ништа не значи, да су "министри само пијуни и пудлице у Вучићевом тиму".

Рекла је да је то врхунски цинизам и да ти исти људи треба да кажу да ли им је влада битна или није.

"Радимо даноноћно, покушавамо да се боримо за главне приоритете за грађане и привреду, да привреда буде конкурентнија од конкуренције у Европи, да имамо гас, да он буде јефтинији, да очувамо самостално одлучивање", рекла је Брнабић.

У таквој ситуацији, како каже, можете да урадите или једно или друго.

"Одлучили смо да се спремамо за зиму и сачувамо Србију која самостално, независно одлучује, а да владу формирамо у складу са уставним роковима", навела је Брнабић и нагласила да највећи део наших грађана то разуме.

Велики успех Србије у дигитализацији јавне управе

Брнабић је изјавила да је велики успех то што се према извештају УН Србија налази међу 10 земаља које су напредовале у дигитализацији јавне управе и додала да ће тај резултат помоћи да наша земља привлачи инвеститоре.

Брнабић је рекла да је задовољна што се еУправа Србије налази на 40. месту од 193 државе света, према вредности индекса.

"Када сам постала део владе 2016. године као министар за државну управу и локалну самоуправу, сећам се да су матичне књиге биле у црвеним огромним књигама. Нисмо имали ништа од еУправе и нисмо имали предуслове да кренемо у тај процес, а то смо променили за шест година", рекла је Брнабић.

Додала је да је позиција Србије унапређена за 18 места у последње две године, додајући да ће тај успех помоћи да се привуку инвеститори.

"Инвеститори то гледају, јер индекс коришћења електронских услуга и еУправе у једној земљи показује колико је та земља транспарентна, колико је јавна управа транспарентна колико се бори проттив корупције", навела је Брнабић.

Брнабић се осврнула на недавну конференцију о примени вештачке интелигенције у традиционалним индустријама, наводећи да ће вештачка интелигенција одредити успех државе у привредном смислу, додајући да је Србија у тој области један од лидера.

Навела је да је Србија једна од 11 земаља на свету која је уврстила основе вештачке интелигенције у свој образовни програм.

"Ми смо били 26. држава која је усвојила стратегију развоја вештачке интелигенције и већ смо кренули у примену", казала је Брнабић.

Подсетила је да је прошле године основан Институт за развој вештачке интелигенције у којем ради 30 стручњака.

Цинично што Хрватска некога оптужује за фашизам

Брнабић је изјавила данас, поводом насловне стране хрватског магазина Експрес на којој је председник Србије Александар Вучић приказан као Адолф Хитлер, да је невероватно цинично што Хрватска некога оптужује за фашизам, док га, каже, сама негује.

Коментаришући насловну страну магазина Експрес, на којој је објављена фотомонтажа која приказује Вучић, мађарског премијера Виктора Орбана и победницу избора у Италији Ðорђу Мелони као Хитлера., навела да је цинично да Хрватска прави таква поређења, јер се на свим државним прославама у тој држави виде нацистички симболи.

"На свакој државној прослави у Хрватској можете да чујете поклич "За дом спремни", који је еквивалент неким покличима у нацистичкој Немачкој", рекла је Брнабић.

Додала је да је насловна страна хрватског магазина ситница у поређењу са односом Хрватске према председнику Србије, подсећајући да му је забрањено да положи цвет у Јасеновцу.

Навела је и да се ЕУ није оглашавала тим поводом, нити осудила такву забрану, која није у складу са европским вредностима.

"На неким од састанака са европским званичницима када сам то поменула, они су рекли да су се јасно одредили према томе, а ја сам рекла да су то можда учинили на састанцима иза затворених врата, али да то нису чули грађани Србије", рекла је Брнабић.

Данас састанак са Јапанцима, боримо се за сваку инвестицију

Брнабић је изјавила да ће данас бити одржан нови састанак са јапанским инвеститорима и да је то прилика да се настави борба за нове инвестиције.

"Данас у Палати Србија имамо састанак са Јапанцима, које је организовао председник Србије Александар Вучић. Боримо се за сваку нову инвестицију", рекла је Брнабић која је подсетила да је током посете Јапану разговарала са преставницима врло значајних јапанских инвеститора.

Јапанци су, како је рекла, поред немачких инвеститора познати као најконзервативнији и најобазривији, а њихово инересовање је важна ствар и велико сведочанство за то каква је Србија данас.

Брнабић је рекла да је захваљујући председнику направљен невероватан искорак у стварању партнерстава са Јапаном, што је искоришћено за грађење политичких и економских мостова.

Од 2019. године видимо много веће интересовање за Србију, имамо више инвеститора, они запошљавају више од 4.000 људи, што је, како је рекла много, ако се узме у обзир да су инвестиције кренуле у последње три године.

Нагласила је да је важна чињеница да су све те инвестиције дошле у време једне или друге кризе.

Коментаришући јавни дуг, Брнабић је навела да је Србија једна од најмање задужених земаља ЕУ.

"Наш јавни дуг је испод 60 одсто БДП. То је нешто где је председник Вучић јако стриктан. Србија је стабилна земља и свако ко прича другачије или је незналица или не говори истину", навела је Брнабић.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк