Вести

ВУЧЕВИЋ НА СВЕЧАНОСТИ ПОЛАГАЊА ЗАКЛЕТВЕ У ВАЉЕВУ

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је данас, у касарни „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву, свечаности полагања заклетве војника на добровољном служењу војног рока и слушалаца војностручног оспособљавања за резервне официре генерације „март 2024“.

Министар Вучевић честитао је положену заклетву војницима и слушаоцима и рекао да су они од данас ступили у ред свих који су се заклели својој држави, нашој Србији, да ће је чувати и бранити. Министар одбране честитао је и родитељима који су синове и кћери васпитали да воле своју државу, своје породице, свој народ и да су спремни да чувају све вредности које су нас красиле и које нас одређују.

- Било је периода и тежих и лакших за нашу државу, било је периода и када смо губили, а опет се враћали и побеђивали. Али и тада, када нам је било и теже и лакше, изнад свега смо ценили слободу. А слободу су нам увек чували и освојили наш народ и наша војска која је народна војска. Она је потекла из народа и неотуђив је њен део. Ко год је покушао то да прекине, није славно прошао – рекао је министар Вучевић.

Он је војницима и будућим резервним официрима честитао што су се у овим тешким временима, не само за Србију, него и у целом свету, определили да кажу гласно и јасно да су ту за своју државу.

- Од данас сте и зрелији и храбрији и смелији. Верујем да ће вашим путем бити мотивисане и неке будуће генерације. Ми смо се определили да будемо војно неутрална држава, да не припадамо ниједном савезу, ниједном блоку. И то није лако, то није једноставно сачувати. Баш због тога су сви грађани Србије, цео наш народ, обавезни да чувају нашу државу. А да бисмо је сачували морамо да имамо јаку војску, не да бисмо ратовали, него да бисмо чували мир и своју слободу. Зато ћемо наставити да улажемо у одбрану отаџбине, да купујемо најбоље наоружање, да наша војска има најбољу опрему, најбоље униформе, да има најбољу могућу обуку и да нас из године у годину буде више у касарнама широм Србије. Да се свуда поносно вије српски барјак, да се с поносом чују речи заклетве нових војника, који су положили ту свету реч нашој мајци Србији – поручио је министар одбране и пожелео војницима и будућим резервним официрима да чувају себе и Србију.

Према његовим речима, наредних месеци следи динамична обука те додао да ће после свега остати само лепе успомене и вечно пријатељство које им нико не може одузети.

- То не може да се искаже математички или материјално. Постоје неке ствари које су непролазне. Уз најбоље жеље вашим породицама, које су дошле из свих крајева Србије, а сигуран сам да има и наше браће из Републике Српске, посебно нашег мученог народа с Косова и Метохије, желим вам да се сви спокојно вратите кући, да будете са својима, а онда већ од почетка следеће недеље да почнете да радите оно за шта сте данас положили заклетву. Да будете права, одбрамбена, победничка и јуначка српска војска. Живела Војска Србије! Живела Србија – рекао је министар Вучевић.

Извор: Танјуг