Вести

ВУЧЕВИЋ: ПРИОРИТЕТ СРБИЈЕ ЈЕ ОЧУВАЊЕ МИРА И БЕЗБЕДНОСТИ У СВЕТУ И РЕГИОНУ

Министар одбране Милош Вучевић састао се са председавајућим Организације за европску безбедност и сарадњу и министром за спољне послове, трговину и европске послове Републике Малте Ијаном Борџом.

Министар Вучевић, на почетку сусрета, пожелео је успех током председавања Малте Организацијом за европску безбедност и изразио уверење да ће се током мандата председавајућег Борџа сарадња Србије са ОЕБС одвијати на обострано задовољство.

Министар Вучевић истакао је да безбедносни изазови, ризици и претње у виду тероризма, економске и енергетске зависности и миграција, налажу Републици Србији да сваки облик сарадње буде подигнут на највиши могући ниво, како са међународним организацијама, пре свега са УН и ОЕБС, тако и са државама из непосредног окружења.

Према његовим речима, сарадња са међународним организацијама, као и пуноправно чланство у Европској унији приоритет је спољне политике и стратешко опредељење Републике Србије.

Осим тога, нагласио је министар Вучевић, један од кључних спољнополитичких приоритета Републике Србије је унапређење сарадње, очување мира и безбедности у свету и региону.

Република Србија, нагласио је министар Вучевић, налази се у до сада најтежој ситуацији по питању Косова и Метохије, јер Срби са Косова и Метохије трпе неподношљив директан физички притисак и друге облике репресије.

Вучевић је истакао да се то питање решава и решаваће се путем дијалога Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, те да апелујемо да Савет безбедности УН и други актери међународне заједнице, попут ОЕБС, предузму све неопходне мере за хитну деескалацију ситуације на терену, а у циљу осигурања безбедности српског и неалбанског становништва, нормализације ситуације и стварања услова за поновно успостављање смисленог дијалога.

Министар одбране, током данашњег састанка, захвалио је амбасадору Јану Братуу за подршку и помоћ Мисије ОЕБС у Србији у оквиру спровођења пројеката у Републици Србији.

Председавајући ОЕБС Борџ захвалио је на прилици за данашњи сусрет и исказао уверење да ће се сарадња одвијати на већ заснованом партерском односу, као и на прилици да представи процесе и циљеве председавања Малте организацијом ОЕБС у 2024. години.

Извор: Танјуг