Вести

ВУЧЕВИЋ: ВЕРУЈЕМ ДА СЕ СРБИЈА ВРАЋА СЕБИ

Председник Српске напредне стране Милош Вучевић рекао је, пре почетка панела "Први сретењски сусрет" који је организован у Београду, да верује да се Србија враћа себи, да верује себи и да се не стиди себе, јер једино тако може да буде политичко - економски конкурентна у свету и за периоде које долазе.

Вучевић је рекао да је врло значајно да овај пут држава обележавање Сретења као најважнијег државног празника организује на тај начин да то не буде само једна церемонија, већ да се организује у више градова и кроз више догађаја.

"Данашњи сретењски сусрети су практично обележавање Сретења или прича о свима нама, не само о нашој историји или прошлости, како неко увек изнова намерно покушава дефинисати, да је то нешто што нас повезује да ми будемо модернији или успешнији. Мислим да су идентитетска питања "пар екселанс политичка" питања. Поред питања економије, безбедности, али идентитетска питања опредељују ваше суштинске владе, политике државе по оним кључним темама. Идентитетско питање за нас јесте да сами себе поставимо на оно место, на ону столицу, фигуративно, на којој историјски седимо и која нам даје заправо да будемо у заједници развијених, савремених и снажних држава", рекао је Вучевић.

Одговарајући на питање колико је тешко у данашње време сачувати тај идентитет једне суверене државе у свету где владају ратови и политичка ситуација није стабилна, Вучевић је рекао да је то веома тешко, посебно када сте држава која није површински или бројчано велика.

"То је наравно нешто што није једноставно сачувати. Посебно у ери једне глобализације која се доста агресивно намеће, где вас прво убеђују да сте ви грађани света, а онда, тек да сте грађани неке регије, не државе. Кажу вам да су народи непотребни, него смо ми сви бића у неком простору и времену. Искрено се политички гадим таквог концепта и не верујем у то. Ја сам прво Србин и грађанин Србије, а онда можемо причати да смо све даље или шире", рекао је Вучевић.

Вучевић је додао да уколико прво свако од нас не цени своју породицу и кућу, како онда може да гледа шире и даље.

Вучевић је додао да је задовољан што је "Фондација за српски народ и државу" организовала данашње сусрете.

Извор: Дневник/Танјуг