Вести

ВУЧИЋ: БИТНО ДА СЕ У НАРЕДНЕ ТРИ ГОДИНЕ ОСТАВИ НЕКИ ТРАГ

Председник Републике Србије Александар Вучић још једном је изразио саучешће породици убијеног полицајца Николе Крсмановића и рекао да у вези са убицом има много чудних ствари, да је истрага још у току и да ће тек показати све мотиве.

Председник Вучић рекао је, за ТВ Прву, да је то ужасна трагедија и да су наши органи радили свој посао, као и да је БИА на основу обавештења градоначелника Лознице о кретању лица осумњиченог за тероризам и за убиство полицајца, реаговала и да је САЈ реаговао у складу са законом и овлашћењима које имају.

"И то је то. Оно што је важно, то је да ће истрага тек показати све мотиве. Има много чудних ствари у целој причи, али ја за разлику од неких других у региону не трчим пред руду и не доносим закључке на основу прича и теорија завере, а много их има у овом случају. Није фер и бесмислено је неког другог и неког више окривљавати без довољно показатеља и стварних материјалних доказа", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да има још једно лице српске националности из једне друге државе у региону које је помагало.

"И све је врло чудно, као и немачка боравишна дозвола која је лажна, која је требало да нас наведе на помисао да он иде у Немачку, али уопште није био план да иде у Немачку. И много ствари је ту под знаком питања, али надлежни органи нека се тиме баве", рекао је председник Вучић.

На питање о постовима на друштвеним мрежама које је осумњичени објављивао, председник Вучић рекао је да је ликвидирано лице било подложно утицајима различитих агенција.

"Ви од мене тражите да вам изнесем још више детаља, али оно што сам могао да кажем рекао сам", рекао је председник Вучић.

Сву енергију морам да усмерим у напредак и раст земље у наредне три године

Председник Вучић изјавио је да у наредне три године сву снагу и енергију мора да усмери у напредак и раст земље.

Председник Вучић рекао је да пошто избора неће бити наредне три године, до 2027. године, циљ је сада да покуша да се до краја августа све припреми за даљи раст плата и пензија.

"Желим да поставимо све и идемо на повећање плата и пензија, а да не убијемо послодавце, да то буде стабилан напредак људи. Инфлација неће прелазити четири одсто, јул је био лошији због повећања цена нафте, верујем да ће у августу ићи у рикверц што ће смањити инфлацију. На то повећање плата мора да буде веће, посебно пензија. Плате и пензије не смеју да касне", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, битно је да се у наредне три године остави неки траг.

"За три године ће бити 15 година да сам на власти - два пута сам биран за председника, био сам председник и потпредседник Владе. Никада нико бар скоро неће тако убедљиво да победи на председничким изборима. То смо успели захваљујући великом раду и јер су људи знали да радимо не лаке ствари и ствари које нису популарне", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да нико није био за мере фискалне консолидације, али је знао да говори истину и да не обмањује грађане.

"Када смо извукли земљу из фискалног проблема кренуло је на боље. Када доносите такве одлуке лако је мени да седим и свађам се са опозицијом. Али пролети 2, 4, 5 година и кажете шта сам урадио иза себе, које пруге, плате, пензије, какав курс динара имамо. Волео бих да 2027. године могу да се бавим нечим другим и да оставим иза себе наслеђе промењене свести великог броја нас, доста тога учињеног", рекао је председник Вучић.

Данас је био велики дан за нас, раст до краја године, верујем, до 4 одсто

Председник Вучић оценио је да је данас, када је потписан Меморандум о разумевању о одрживим сировинама и писмо о намерама, био велики дан за Србију и указао да је и немачки канцелар Олаф Шолц рекао да им је циљ да се направи цео ланац производње.

"За нас су прва следећа два корака важна, а то је фабрика катодних активних материја, што Кина држи 73 одсто светских фабрика, 16 одсто Јапан, 9 одсто Кореја и 2 одсто Европа. У Европи су само Немачки, то је БАСФ. Надам се да можемо да помогнемо нашима у Суботици око ЛФП батерија", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да то мења све и да се ради о огромном новцу.

"Ако добијемо прераду и производњу катода и батерија, дакле, то је нама четири одсто вредности БДП-а реализованог током 2023. године. То нису нормални бројеви. Замислите једну Немачку, која данас има 0,1 или 0,2 стопу раста, а вама само ово допринесе са 3,97. Само то, плус све друго", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да се на много нивоа ради, да би се обезбедило све око "EXPO 2027", додајући да ту мисли и на плате од 1.400 евра и пензије од 650 евра.

"Мени је данас канцелар Шолц рекао да је могао да види огроман напредак и да су свуда дизалице. То сте могли чак и да чујете у делу нашег разговора. Дакле, када видите да неко тако брзо напредује, а Србија, не заборавите, то нико ни не коментарише, била прва по стопи раста у првом кварталу ове године, а до краја године, верујем да ћемо задржати позицију првих пет и да ћемо имати преко четири одсто стопу раста", навео је председник Вучић.

Како је додао, тај проценат омогућава да се повећају плате и пензије, не увек у оној мери у којој би људи желели, али да то буде увек значајно више него што је стопа инфлације.

"Да људи осете бољитак, даљи напредак и да знају да ће стално да осећају бољитак, ако буду радили вредно и ако ми будемо радили вредно", рекао је председник Вучић.

Коментаришући данашњи догађај, председник Вучић рекао је да се наслушао разних глупости од оних који су за независно Косово и резолуцију о Сребреници.

"Београд на води је било једно од обећања. Важан у економском смислу, важан за привлачење људи. Све више туриста долази, све више инвеститора долази када то види. Али ово је дубински, много, много још значајнији пројекат. Ово суштински и дубински мења Србију", рекао је председник Вучић и додао да то није питање руде већ промене наше свести.

Председник Вучић рекао је и да ће бити чудесно за Лозницу и да "неће знати на шта да потроше паре".

"Све то на једну страну, али ће ту бити индиректно, а касније и директно кроз све ове друге фабрике запослено још 20.000 људи. Кажу наши противници, нема доказа да ће да буде цео ланац. Па нема. Ми нисмо ни почели да копамо било шта. Нећемо још четири године", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је и да би волео да је Србија једина на свету која има литијум, јер бисмо онда били "светска суперсила", али да то није случај и да се са литијумом већ креће у читавој Европи - у Португалу, Француској, Немачкој, Чешкој, Финској.

Одговрајући на критике, председник Вучић рекао је да не разуме шта је смисао тога и да ли сви морају да буду пре нас.

"Не разумем, је л' морају сви да буду пре нас у нечему", упитао је председник Вучић и додао да не жели тај губитнички менталитет.

Председник Вучић коментарисао је и прилог репортера Н1 који је говорио о томе да је Португал одлучио, да је литијум стратешки ресурс на нивоу Европске уније и да ће њихова влада "гурати" као и наша "оно што је зацртано".

Председник Вучић навео је, између осталог, и да Португал има мање резерве литијума од Србије, као и да је тамо у питању површински коп, а да пројекат Рио Тинта предвиђа затворени подземни рудник, те да су му у Португалу рекли саговорници да је површински коп већи ризик.

"Све је рекао тачно, дакле они ће да имају површински коп, што је много већи проблем, ми ћемо да имамо подземни рудник. Дакле, и ту је предност на нашој страни", рекао је председник Вучић.

Тражио сам да се проблем клима у Народном фронту реши за три дана

Председник Вучић изјавио је да је он тражио да се проблем клима у породилишту у Народном фронту реши за три дана.

"Кажу, па морају наше мајке и деца да имају клима уређај. Ја кажем, ок, решите то у року три дана. Мени Златибор (Лончар) каже, који је стварно агилан и вредан човек, па не може, то ће трајати три, четири, пет месеци, процедуре. Е, не интересује ме зашто, у року од три дана", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је и да ће он бити тај који ће некад ако треба да одговара за то што су климе дошле за три дана уместо за пет месеци.

"Сад кажу, кршите процедуре, правила јавних набавки. Значи, мени је важно да то људи чују. Да само сви знамо да није њима до деце и до мајки. Мени јесте. И спреман сам да сносим и одговорност за то. Шта ће им климе за четири месеца, у октобру. Сад су им потребни клима уређаји", рекао је председник Вучић.

Повећање пензија биће најмање 10 одсто, значајно увећање плата просветарима

Председник Вучић најавио је да ће пензије бити повећане за најмање 10 одсто и да ће минимална зарада бити значајно повећана, а да ће плате у јавном сектору бити повећане различито, али да би значајно повећање примања требало да буде у просветном сектору.

"Пензије морају да иду најмање 10 одсто на горе и то је сад моје обећање, видећемо тачно колико, али најмање 10 одсто у следећем буџету. Сад да ли ћемо моћи да имамо повећање месец дана раније и да иде од новембра или децембра или од јануара, видећемо. Али у наредна два месеца морамо ту одлуку да донесемо", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да ће бити свакако значајног повећања минималне зараде.

"Што се плата тиче, верујем да ћемо ићи не на линеарно повећање у јавном сектору, већ ће бити различите групе, а мислим да, без обзира на то што по броју радних сати они не могу да се пореде са другим људима, мислим да морамо да идемо на значајно повећање примања у просветном сектору и то ће бити наша идеја", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да Србија има најбоље оцене ММФ-а у региону и да то морамо да задржимо.

"Што значи да не смемо да се играмо, да не смемо да ризикујемо. Мрзим коцкање, мрзим непотребне ризике. И ово што радимо, радимо на сасвим сигурно", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да су пензије доста повећане у претходне две године, више од 50 одсто.

Следеће недеље почиње производња е-возила у Крагујевцу, огромна ствар за БДП

Председник Вучић рекао је да ће следеће недеље у Крагујевцу бити организован велики догађај поводом почетка прозводње електричних возила Стелантиса, као и да ће за два месеца почети серијска производња, што ће се позитивно одразити на наш БДП у последњем кварталу ове године.

Председник Вучић рекао је да ће најпре почети пробна, а за два месеца и серијска производња електричних аутомобила у тој фабрици.

"Можете да замислите како ће се то одразити на наш последњи квартал, који је далеко битнији за БДП - када нам дође електрични аутомобил који производимо овде и који ћемо да извозимо", рекао је председник Вучић.

Како је истакао, понедељак је велики дан за нас и захвалио људима у Шумадији који су имали поверење у владу.

Говорећи о висини плата и пензија, председник Вучић истакао је да се мере о њима не доносе политичким одлукама, већ у складу са економским развојем.

Председник Вучић навео је да је таква политика омогућила да растемо брже него остали и да смо успели да престигнемо Црну Гору која је, како је рекао, до пре 10 година имала 50 одсто већу просечну плату од Србије, а да смо данас ми испред ње "за који евро".

Говорећи о производњи батерија и катода, председник Вучић истакао је да би та индустрија Србији донела четири одсто БДП-а из 2023. године.

Председник Вучић истакао је да би такав раст БДП-а омогућио раст плата и пензија, описујући то као "прикључак после векова заостајања за западноевропским земљама".

Председник Вучић додао је да би Србија, са производњом катода и батерија, могла да доводи нове произвођаче и да би то урадио и он сам, јер би, са производњом ових делова, Србија у производу учествовала са 55 одсто, што значи да би са толиком нашом производњом страни инвеститори ван Европске уније дошли и уложили у Србију, јер би на тај начин могли да извозе без царина на тржишту ЕУ.

"Да, довешћу их ја. Ја вам гарантујем да сам довољно способан, довољно ми је велики углед и у Народној Републици Кини и у многим другим земљама. Преговарам и са Јапанцима и са Корејцима и са свима другима. Довешћу их ја, само да решимо ова питања производње батерија", рекао је председник Вучић.

Говорећи о Меморандуму између Србије и ЕУ о одрживим сировинама, председник Вучић рекао је да је све било транспарентно, као и да нема шта да крије.

"Не кријемо ништа и све је транспарентно. Ми немамо шта да кријемо од народа, ни један уговор нисмо потписали, волео бих да јесмо, да нисмо изгубили две године бесмислено - због тога што је неко смислио да му је то добра тема да добија гласове, да руши Вучића или не знам шта. Па, рушио је Србију", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је и да нико у Немачкој не би могао да толерише фабрике где се радници исцрпљују, да не постоји заштита животне средине и да то сви знају.

На питање да прокоментарише коментаре опозиције о доласку немачког канцелара Олафа Шолца у Србију и потписивања Меморандума, председник Вучић рекао је да њега брине оно што се тиче Србије, а њих оно што се тиче њих самих.

"Нећу да коментаришем друге, превазишао сам то", рекао је председник Вучић.

Коментаришући да је активиста Златко Кокановић 2020. године желео да прода земљу и да је то председница Народне скупштине Ана Брнабић доказала документом, председник Вучић рекао је да не жели да говори о томе и да је Рио Тинто ту погрешио јер је требало да саслуша Кокановића и покуша да му изађе у сусрет.

"То је била ароганција Рио Тинта", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, прича око пројекта "Јадар" је од стратешког значаја за нашу земљу.

"Дођите људи на разговор, спреман сам у сваком тренутку на то. Сваког ћу да примим, истрпећу и псовке, ако стварно хоћете разговор, дођите", рекао је председник Вучић.

У Лондону сам имао разговоре са 21 лидером

Председник Вучић рекао је да је срећан што је успоставио контакте за нове инвестиције у Србији, а рекао је и да је током самита Европске политичке заједнице у Лондону имао разговоре са 21 лидером.

"Сад кад сам нашао Ола Каленијуса (директор Мерцедеса) и све остале, имао сам са њим састанак пре две године, па још једном пре годину дана, али сад кад смо успоставили неку врсту блиског односа, с грбаче нећу да вам се скинем, тако да ћу тражити од њега и од свих других у најбољем смислу те речи, да тражим подршку за Србију", рекао је председник Вучић.

Говорећи о састанку Европске политичке заједнице у Лондону, председник Вучић рекао је да је искористио прилику да разговара са 21 лидером, међу њима и са грузијским премијером.

"Без обзира на све притиске који долазе споља, верујем да ће они да победе на изборима у октобру месецу и онда га очекујем овде у новембру, децембру да дође у Србију. И то су страшно важне ствари које се нама пружају као могућност на тим састанцима Европске политичке заједнице", рекао је председник Вучић.

Имао је, како је рекао, много важних билатералних састанака, додајући да је разговарао и са новим холандским премијером који је тражио састанак.

"Са Макроном наравно, са Ђорђом Мелони сам дуго разговарао и са многим другима. То су све важне ствари за нашу земљу", навео је председник Вучић.

На самиту је, како је оценио, био и "чудан" говор Володимира Зеленског са којим је имао билатерални састанак.

"Када кажем чудан, неочекивано снажан напад на Орбана, неочекивано снажан. И онда сам ја очекивао да то тако иде па да ће да добије Орбан прилику, није добио. Добила је швајцарска председница", навео је председник Вучић.

Приметио је да је уводни део личио на НАТО самит, као и да је био веома снажан говор против Руске Федерације, у којем је речено Украјина мора да победи и нема других разговора, других прича.

"Ја сам имао добар панел где смо добро дискутовали, важно је да сам ту са Туском разговарао, очекујем Туска на јесен у Београду, можда и раније, што је врло важно", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је и да стална питања и критике на његов рачун због неувођења санкција Русији нису били тема разговора између њега и немачког канцелара Олафа Шолца, али да су му питање о ставу Србије када је о томе реч постављали неки други лидери у оквиру самита у Лондону.

"Није Шолц, али јесу неки, који имају своје експозитуре (медије) који ће да ми постављају то питање", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да су критичари сваки пут говорили да ће увести санкције, али да то ипак није урадио јер - не мора.

"Ми смо нашу политику поставили два дана по избијању сукоба у Украјини. Успевамо да држимо тај курс две и по године и поносан сам на своју земљу која је успела да то уради", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да нема ништа лоше да каже о Украјини, за коју је подсетио да није признала независност Косова, што је оценио као веома битно.

"Можете мислити колико би лош ефекат имало уколико би Украјина признала Косово, уз сву захвалност Русији за многе ствари", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да критике на рачун неувођења санкција Русији говоре да људи нису у стању да сагледају шта су државни интереси.

Не саветујем опозицији да тражи ванредне изборе

Председник Вучић поручио је опозицији да им не саветује да траже ванредне изборе, јер Српска напредна странка према последњим истраживањима има подршку већу од 51,7 одсто.

Председник Вучић тако је одговорио на питање како коментарише то што неки његови политички противници сада траже расписивање ванредних парламентарних избора или председничких.

"Српска напредна странка појединачно, без партнера, би ишла, од важећих гласова, преко 51,7 одсто, а другопласирани је на 8,01 одсто", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је да је и последњег пута упозоравао опозицију када су тражили изборе да ће проћи лошије.

"Рекао сам, губите време људи, па зато што ја то пратим, јер ћете проћи лошије. Боље је било да смо одмах формирали београдску власт. За њих би било боље, али и за нас, за земљу би било боље. Изгубили су градови, изгубиле локалне самоуправе, изгубила је земља шест месеци у изборним надгорњавањима и у свему другом", навео је председник Вучић.

О атентатима: Прешло на најагресивнија дела против оних који другачије мисле

Председник Вучић оценио је поводом атентата на председничког кандидата у Сједињеним Америчким Државама Доналда Трампа и пре тога на словачког премијера Роберта Фица да се прешло на најагресивнија дела против оних који другачије мисле и изразио бојазан да ће то да се понавља.

"Највећа, како кажу, демократија на свету. Замислите, ви идете да убијете опозиционог кандидата за председника, чија се победа очекује, свашта може да се деси", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић рекао је и да је та тема трајала три дана.

"Нема је више. Шта то значи? То вам показује да то постаје негде дозвољено. Не кажем да су Американци за то криви. То је савремено доба. Нису уопште Американци. Сви ми. Постаје дозвољено, јер на друштвеним мрежама се појавила друга тема", приметио је председник Вучић.

Председник Вучић оценио је и да постоји страх од великих промена у савременом свету, од промене моћи, расподеле снага, да они који се тако грчевито држе за то да сачувају своје снаге су спремни да на овај или онај начин, и кроз своју реторику, и на сваки други начин утичу да до таквих промена не дође.

Председник Вучић рекао је и да верује да ће противкандидат Трампу бити Камала Харис.

"Ја мислим да ће му бити Камала Харис противкандидат, а нисам сигуран да сам на месту демократа да бих то урадио и нисам сигуран да би боље прошла него Бајден", оценио је председник Вучић.

На питање да ли се он плаши за своју бебедност, председник Вучић рекао је да га то не интересује и да о томе не жели да прича, као и да постоје они који су задужени да га чувају и којима верује.

Очекујем бар 10 медаља на Олимпијским играма

Председник Вучић изјавио је да је циљ да репрезентација Србије на Олимпијским играма у Паризу освоји бар 10 медаља.

Председник Вучић рекао је да је много новца уложено и да су награде које ће "олимпијци" добити за освајање златне медаље међу највећим на свету - 200.000 евра за злато.

"Верујем у све наше спортисте од ватерполиста, одбојкаша. Надам се да ће са Иваном Шпановић да буде добро. Много очекујем од наших стрелаца, рвача, теквондиста. Много улажемо и волео бих и због Новака и других да освоје медаљу. Хвала Богдановићу и Јокићу", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, људи у Србији, Републици Српској, делу Црне Горе и Северне Македоније навијаће за наше спортисте, као и ми за њих.

"И онда да их дочекамо како приличи. Само треба да поставимо лествицу више", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да и у фудбалу морају да се пронађу адекватна решења, и да су битне само велике промене које нам доносе резултате.

"Мењаћемо док не буде боље. Велики су нам резултати у спорту, сада у економији, ако можемо у економији можемо и остало", рекао је председник Вучић.

На питање о високој школи коју похађа, председник Вучић рекао је да се мучи, али да ће завршити до јануара или марта.

"Волео бих једног дана да водим пионире, да радим са децом", рекао је председник Вучић.

Извор: Танјуг/ТВ Прва