Вести

ВУЧИЋ: ГЛАС СРБИЈЕ У ТИРАНИ СЛУШАН СА ПОШТОВАЊЕМ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да је глас Србије са поштовањем слушан на Самиту Украјина-Југоисточна Европа у Тирани, као и да је са председником Украјине Володимиром Зеленским имао до сада најотворенији разговор.

"Чини ми се да је глас Србије са поштовањем слушан овде. Могли сте то и од домаћина да чујете, али и од многих других, па чак и од председника Зеленског који је, када се обраћао, показао поштовање према Србији, али и по трајању нашег билатералног састанка", рекао је председник Вучић за РТС.

Нагласио је да је са Зеленским имао најотворенији разговор до сада о свим важним темама.

"Сада се и једна и друга земља налазе на европском путу. Говорили смо о територијалном интегритету обе земље, поштовању Повеље Уједињених нација. Говорили смо и о другим важним темама, иницијативама за мир и како до мира да се дође", навео је председник Вучић.

Истакао је да жели људима у нашој земљи да каже да не разуме када изражавају неке ставове против Украјине.

"Разумем ја наше односе и према Русији. Све ја разумем одлично. Не разумем негативан однос према Украјини, јер Украјина никада ништа против Србије није урадила. И то желим да кажем свим људима. Украјина није признала ни независно Косово, то су наша словенска браћа, као што су нам словенска браћа и Руси. И трудимо се да имамо добре односе", навео је председник Вучић.

Није прошао покушај Приштине да се гласа о санкцијама Русији

Председник Вучић изјавио је да је учесницима самита у Тирани рекао, током усаглашавања декларације која је усвојена, да постоје ствари где Србија не може да прави компромисе.

"Не можемо да прихватимо "државе", јер би смо тиме признали Косово, и увек о хиљаду детаља морате уводити рачуна. Не можемо да прихватимо то око санкција, јер нити имамо овлашћења, нити могу, нити хоћу, да рушим политику државе Србије и политику коју је донео Савет за националну безбедност", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, Приштина је, и поред тога што је знала како изгледа декларација, инсистирала да се поново гласа само о санкцијама, што није прошло.

Председник Вучић рекао је да је била ту још једна ствар око чувеног "малигног утицаја Русије".

"Ми имамо и неке друге о чијем малигном утицају можемо да говоримо. Имали смо изборе, па смо видели како је то изгледало. Дакле, ако вама смета Русија, нећу ја да кажем да нама неко други смета, али хоћу да кажем да је било оних који су имали такав утицај у нашој земљи, а да то нису били Руси. И онда су то склонили, избацили", рекао је председник Вучић.

Укидање динара је јасан покушај Куртија да протера Србе са КиМ

Председник Вучић рекао је да је укидање динара на територији Косова и Метохије јасан покушај премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да протера Србе из јужне покрајине и поручио да ће новац "како год, бити обезбеђен".

"Како год да буде, ми ћемо новац нашем народу да обезбедимо. Да дефинишемо једном реченицом - Аљбин Курти хоће да истера Србе са Косова и у току је не тако више ни тихи, већ да га не зовем гласни, али јасни покушај Куртија да протера Србе са њихових вековних огњишта", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да разуме муке српског народа на Косову и Метохији и да "му крену сузе када види наш народ да чека испред банкомата".

"А можемо да им дамо и три пута више од онога што им иначе дајемо, само због техничких ствари једног неодговорног човека који би желео да протера људе, који би желео да уђе у легенду тако што ће да уништи један цео народ", рекао је председник Вучић.

Поручио је да људи треба да знају, дугорочно на било који начин, политика Куртија неће моћи да опстане.

"А ми ћемо давати новац и доносићемо одлуке у наредном периоду да још више и још снажније помогнемо наш народ на Косову и Метохији", поручио је председник Вучић.

Србија мора да сагледа своју позицију по питању производње муниције

Председник Вучић рекао је у Тирани да је издао наређење да попуњеност резерви муниције војске мора бити 100 одсто, а да се тренутно налази на нивоу око 62 одсто, и да када је у питању заједничка производња муниције земаља Западног Балкана и Украјине, Србија мора да сагледа своју позицију.

"На Западном Балкану значајни произвођачи су Србија, Хрватска и Босна и Херцеговина. И то 50 одсто Србија, 30 одсто Хрватска, 20 одсто Босна и Херцеговина. Онда је јасно о чему се ради. Ја сам рекао да ми морамо да сагледамо своју позицију", рекао је председник Вучић одговарајући на питање да ли је реално очекивати да земље Западног Балкана и Украјина заједно производе муницију.

Председник Вучић је додао и да је то рекао председнику Украјине Володимиру Зеленском, као и да је попуњеност српских резерви муницијом 62 одсто.

"Издао сам наређење да се напуни до 100 одсто, што значи морамо много сад да радимо кроз наше фабрике "Лучане" и "Слободу" и "Крушик", да бисмо све артиљеријске резерве (гранате) од 122 мм до 155 мм могли да попунимо", навео је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да остаје да се види како ће то бити учињено, али да уз сво поштовање које има према приватном сектору када је у питању производња наоружања, оно што је најважније би ипак желео да се производи у државном сектору.

Позивам Владу Србије да уважи препоруке ОДИХР-а

Позивам Владу Србије да препоруке ОДИХР-а уважи, а важно је да су они (ОДИХР) на јасан начин ставили до знања са каквим лажима, инсинуацијама и бесмислицама смо се суочавали у претходних 2,5 месеца, рекао је председник Александар Вучић коментаришући извештај ОДИХР-а у ком су анализирани и оцењени протекли избори у Србији.

"Добро је да су јасно ставили до знања шта је то што Србија мора и шта је потребно да уради, посебно за лица са инвалидитетом, што је за мене као председника изузетно значајно, али и друге ствари у погледу побољшавања демократских услова које морају да се ураде", рекао је председник Вучић.

Такође је важно, додао је, да је јасно да су све лажи о крађи на изборима и о свему другом пале у воду.

У петак ћу руководству СНС изнети своје мишљење о формирању власти у БГ

Председник Вучић рекао је да ће у петак руководству Српске напредне странке изнети своје мишљење о формирању власти те странке у Београду и истакао да је одлука да ли ће то урадити на њима.

"Ми у странци којој припадам, чији нисам председник, имамо тела. И чуо сам да је на два тела упућен захтев председнику странке господину (Милошу) Вучевићу да разговара са мном и да се формира власт у Београду. Јер мислим да ће бити јасно и биће показано да СНС има већину у Београду. Али ја до сада нисам променио своје мишљење. Они су рекли да желе да чују још једанпут мој став у петак. Када будем могао", изјавио је Вучић у Тирани, где учествује на Самиту Украјине и Југоисточне Европе.

Председник Вучић је тако одговорио на питање новинара да ли постоје неки позиви и захтеви чланова СНС да избори не буду поновљени и да се формира нова власт, пошто је у петак наставак конститутивне седнице Скупштина града Београда.

Председник Вучић је подсетио да ако до недеље не буде изабран председник Скупштине града, онда се у року од 45 до 60 дана иде на нове изборе, што значи 21. или 28. априла.

Додао је да сутра по повратку у Београд иде у Палату Србије на разговоре и на свечани дочек за председника Централноафричке Републике Фостена Арканжа Туадера, коме ће, како је навео, захвалити за подршку територијалном интегритету Србије.

Најавио је да га од петка чека наставак консултација за нову Владу.

Највише ме интересује агенда везана за јединствено европско тржиште

Председник Вучић изјавио је да га у Тирани у разговорима са представницима Европске уније о Плану раста за Западни Балкан највише интересује агенда која је везана за раст, али која је у ствари везана за јединствено европско тржиште, а не колико ће новца Србија добити од Европске уније.

"Зато што ће нам то генерисати много више пара, много боље економије, много бољих политичких односа са њима. И у тим оквирима, зелени коридори, ПЕМ конвенције, СЕПА или СИЕПА плаћања, то је када наплаћујете дознаке, па вам иде 5% провизије. Немојте да узимате то, оставите то нашим људима и ту 300 милиона уштедите годишње и тако даље. То су ствари које нашим компанијама смањују оперативне трошкове", рекао је председник Вучић у Тирани, где је учестовао на Самиту Украјина - Југоисточна Европа.

Председник Вучић верује да су то ствари које нам у будућности доносе велике благодети и велики напредак.

"И зато сам страшно заинтересован за такав развој и за такав начин разговора са Европљанима", поручио је Вучић.

Додао је да неке интересују само паре, да узму 50 милиона евра, али да Србија, у овом тренутку, на рачуну има четири милијарде евра.

"Наши буџети расту, наш ће следећи буџет да буде преко 20 милијарди. А то вам је само директни буџет. Нећемо причати о консолидованом буџету. Ми с новцем немамо проблема и никад ми људи нису веровали када сам то говорио, данас ми верују. Јер виде да све што кажемо, кад год кажемо исплаћујемо то и толико, људи знају да то иде у дан", рекао је председник Вучић.

Како је нагласио, једина су власт која је у Србији држала курс динара на истом нивоу 11 година, а ниједна исплата не касни ни дан.

"То је кад имате озбиљно стање јавних финансија. Повео сам Синишу, нек се он тиме бави. Ја ћу да се бавим, то да ли ћемо добити 500 милиона или милијарду, нису то мали новци за нас. Хвала Европској унији, хвала Пореским обвезницима, хвала им много", поручио је председник Вучић.

Истакао је да га политичке декларације не занимају.

"Оне су углавном према нама због самосталности, независности наше позиције, добрим делом негативне, али на крају сви поштују Србију. И на крају, као што видите, упркос томе што су их и неки из земље тражили за своју Србију, за нашу Србију, нема их. То значи да смо ипак успели својим угледом да водимо мудру, паметну и добру политику, а да истовремено сами одлучујемо о својој судбини", рекао је Вучић.

Председник Вучић додао је да ће у Тирану доћи и европски комесар за проширење Оливер Вархељи и Герт Јан Копман и да је то за њега од великог значаја, да се као председник Србије бори за нашу земљу.

Извор: Танјуг/РТС